Categories Kosa

OVO MOŽE UZROKOVATI sijede vlasi u dvadesetim godinama

FOTO: GULIVER/THINKSTOCK
I dok danas mnogi namjerno boje kosu u sivo, drugi bi se rado riješili sijedih koje su se pojavile prerano. Sijeda kosa problem je s kojim se susreće sve više mladih u dvadesetima i tridesetima te ju više ne možemo povezivati sa starošću. Sijedjeti započinjemo kad stanice za boju u tijelu prestanu proizvoditi pigment, a na njezinu preranu pojavu može utjecati niz genetskih, zdravstvenih i vanjskih faktora. Ovo je pet najčešćih krivaca za pojavu sijedih u mladosti:
Boja kože
Nije lijepo ljude dijeliti prema boji kože, no u ovom slučaju to čini razliku jer se sa sijedima u dvadesetima i tridesetima najčešće suočavaju bijelci.
Stres
Stres je velik neprijatelj vašeg zdravlja i kose, a osim pojave sijedih, može uzrokovati i ispadanje vlasi.
Prirodni spoj
Vodikov peroksid koji nastaje u svim stanicama tijela također je jedan od uzroka pojave sijedih vlasi. On se s godinama nakuplja u folikulima vlasi i izbjeljuje ju.
Nedostatak vitamina B-12 
Nedostatak vitamina B-12 u tijelu uzrokuje smanjenje crvenih krvnih stanica, što može dovesti do perniciozne anemije, čiji je jedan od simptoma i sijeda kosa. Kako biste to spriječili, redovito konzumirajte namirnice bogate ovim vitaminom, poput crvenog mesa, morskih plodova, jaja i mlijeka.
Poremećaj štitnjače
Određeni problemi sa štitnjačom mogu uzrokovati preranu pojavu sijedih te čak i opadanje kose. U ovom slučaju, najbolje je odmah obratiti se liječniku.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pratite nas na Instagramu