Categories Kosa

IMATE MASNU KOSU? Evo što joj može pomoći da bude zdrava

FOTO: THINKSTOCK/GULIVER IMAGES

Uzrok masnog vlasišta je prekomjerno lučenje sebuma, čija je uloga štititi vlasište. Svaki folikul kose veže uz sebe barem jednu žlijezdu lojnicu, čija je uloga štititi korijen kose.

Ponekad te žlijezde prekomjerno rade, što rezultira masnom kosom, no ona može nastati i kao posljedica lošeg odabira šampona. Oni koji sadrže sulfate, isušuju kosu i vlasište pa se u konačnici kosa brže masti jer folikuli proizvode više masnoće.

Najčešći razlog masne kose, uz samo prekomjerno lučenje sebuma, je i dodirivanje kose i vlasišta. Ako je kosa spuštena, stalno je imamo potrebu namještati, pomicati i općenito po njoj nešto raditi. Uglavnom ju diramo masnim ili prljavim rukama pa je i kosa ubrzo masna i beživotna. Također, prekomjerno pranje kose neće pomoći”, objašnjava frizerka Martina Lukšić iz frizerskog salona Ana.

U trenutku kad žena, ili muškarac, već duže vrijeme imaju masnu kosu, trebala bi se prati barem dva puta tjedno, kako se masnoća ne bi toliko vidjela, dodaje.

“Najbolje i recimo najučinkovitije bi bilo uzimati preparate bez sulfata i parabena koji su sto posto prirodni. Recimo dobra stara kopriva i ružmarin u sastojcima”, savjetuje Martina.

“Masnu kosu je najbolje prati u mlakoj ili hladnijoj vodi, nikako s vrućom vodom. Vruća voda potiče dodatno lučenje žlijezda pa je kosa sve masnija i masnija”, zaključuje Martina.

Nakon pranja je treba sušiti na umjerenoj toplini budući da sušenje kose vrućim sušilom ili peglanje kose samo pojačava lučenje sebuma iz vlasišta, koje se na taj način štiti.

IZVOR: 24SATA.HR

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pratite nas na Instagramu