Categories Fitness

TRIK KOJI ĆE VAM POMOĆI učinkovito vježbate svakog dana

FOTO: GULIVER/THINKSTOCK

Prekid u vježbanju može pridonijeti sagorijevanju više masnih naslaga, ustanovio je tim japanskih i danskih istraživača. Kada je njihova skupina muškaraca koje su promatrali vježbala dva puta po 30 minuta, uz pauzu od 20 minuta, sagorijeli su više masnih naslaga nego vježbajući sat vremena bez prekida, kako su otkrili dr. Kazushige Goto s tokijskog sveučilišta i njegovi kolege.

Sadašnje preporuke o vježbanju, u cilju sprječavanja debljine ili skidanja viška kilograma, naglašavaju da je potrebno dulje vježbati kako bi se počele sagorijevati masne naslage, ali postoje dokazi da dvije serije vježbi uz pauzu snažnije mogu ubrzati metabolizam.

Istraživači su za studiju uzeli sedam zdravih muškaraca koji su na sobnim biciklima vježbali najprije dulje vrijeme bez odmora, a potom su izveli dvije kraće serije uz pauzu, pri čemu im je mjereno više indikatora metabolizma masti.

Kada su muškarci imali dvije serije vježbi uz pauzu, njihov se metabolizam ubrzavao tijekom odmora. On je ostao na istoj ubrzanoj razini i sat vremena nakon kompletnog završetka vježbanja.

Iako količina potrošenih kalorija nije bitno različita u dva načina vježbanja, masti su predstavljale 77 posto potrošenih kalorija u vježbanju s pauzom, a 56 posto u vježbanju u jednom dijelu.

Autori ove studije zaključuju da je učinkovitije, posebno za osobe s viškom kilograma koje vrijeme uglavnom provode sjedeći, vježbati u dva navrata s pauzom.

IZVOR: METRO-PORTAL.RTL.HR

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pratite nas na Instagramu