Categories Fitness

POGREŠKE KOJE ĆE USPORITI rast vaših mišića

FOTO: GULIVER/THINKSTOCK

Brojne su pogodnosti za organizam koji proizlaze iz jačanja mišića, poput primjerice ubrzanog metabolizma, vitkije figure ili, očito, bolje kondicije.
Ali ako želite ojačati mišiće ruku, trbuha ili stražnjice, morate pripaziti na sitne pogreške koje vas mogu usporiti u napretku. Koji su to razlozi zbog kojih ne dobivate na masi onoliko koliko biste htjeli? U članku vam donosimo pet pogrešaka o kojima možda niste ni razmišljali, ali koje u vašem fit putovanju igraju veliku ulogu.

Nestrpljivi ste
Poput svega ostaloga vezanog za zdravlje i fitness i treninzi snage su dugačko putovanje. Jasno je da nećete primijetiti napredak u definiciji mišića u tijeku jednog dana ili tjedna, u nekim slučajevima niti mjesec dana, ali to ipak ne znači da se vaše tijelo ne mijenja. Stoga, umjesto da napredak pokušavate pratiti u ogledalu svakog dana, pronađite nove načine pomoću kojih ćete procijeniti ima li vaš novi trening učinka na vaše tijelo. Primjerice, jeste li primijetili da imate više energije? Ili, pak, možete napraviti ponavljanja s više utega? S vremenom, rezultati će postati vidljivi i ispred ogledala.

Ne jedete dovoljno 

Mišićima nije potrebno gorivo u vidu hrane samo kako bi se pokrenuli nego i kako bi se oporavili nakon napornog treninga. Što vam se mišići više razvijaju i što ih više imate, vaš metabolizam bit će sve brži. Stoga se morate hraniti imajući taj rast u vidu. Proteini i složeni ugljikohidrati najbolje su gorivo za mišiće i treninge snage. Budite sigurni da jedete dovoljno kako biste oporavili mišićna vlakna i potaknuli njihov rast. Jedan od jednostavnih načina da to napravite je da povećate broj kalorija, ali i da pripazite na svoje makronutrijente. Makronutrijenti su sastavnice kalorijskog sadržaja hrane. Tri kategorije makronutrijenata su ugljikohidrati, masti i proteini. Iz kalorijske kombinacije makronutrijenata proizlazi ukupan broj kalorija određene namirnice. Tako, primjerice, jedan gram ugljikohidrata, masti i proteina nema isti broj kalorija. Jedan gram ugljikohidrata sadrži 4 kalorije, jedan gram masti sadrži 9 kalorija dok jedan gram proteina sadrži 4 kalorije. Dakle, ne radi se samo o tome koliko je kalorija u vašoj hrani nego i o tome kakve su te kalorije, iz masti, proteina ili ugljikohidrata, kako piše “PopSugar”.

Previše opterećujete organizam
Budući da trening snage uzrokuje potrošnju kalorija dugo nakon što je trening gotov, možete si priuštiti da na, primjerice, tjednoj bazi, odrađujete manje treninga. To nije slučaj s kardio treningom koji troši kalorije samo za vrijeme trajanja treninga. Ali kada govorimo o treningu snage s utezima za vrijeme kojeg trošite puno energije, svom organizmu morate ostaviti vrijeme za odmor. Mišićna vlakna koja se troše i prolaze kroz mikrooštećenja moraju se oporaviti između treninga. Ako pretjerujete s treninzima napravit ćete kontraefekt, ali ako, pak, želite biti aktivni i na dane na koje ne radite treninge snage, upustite se u drukčiju aktivnost koja mišićima neće biti previše zamorna i koja neće izmoriti vaše mišiće prije sljedećeg odlaska u teretanu.

Ne zagrijavate se ispravno

Kako bi trening imao najbolji učinak na vaše tijelo, morate odraditi odgovarajuću pripremu, odnosno morate se dobro zagrijati. Rutina zagrijavanja koja uključuje poteze koji će zagrijati mišiće koje trenirate je najbolji način da dobijete najbolji učinak iz treninga, a da pritom izbjegnete ozljede. Ako ste se fokusirali, primjerice, na jačanje gluteusa, započnite svaki trening vježbama koje aktiviraju gluteus kako bi ta skupina mišića bila spremna prije nego što započnete trening.

Ne planirate unaprijed
Planiranje treninga omogućit će vam da se fokusirate na pojedinu vježbu i da pratite što vam točno odgovara, a što ne. kada trebate dodati više utega, a kada je vrijeme za stati ili odmoriti se. Treninzi za vrijeme kojih improvizirate mogu biti zabavni, ali ako želite vidjeti ozbiljne rezultate i rast mišića, planiran raspored omogućit će vam da popratite svoje rezultate i nakon nekog vremena analizirate kako vam koje vježbe odgovaraju, koje vam odgovaraju, a koje ne te kao i uz koje treninge vidite napredak, a uz koje ne.

IZVOR: INDEX.HR

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pratite nas na Instagramu