Categories Fitness

OVO SU PREDNOSTI VJEŽBANJA koje se ne tiču vašeg tjelesnog izgleda

FOTO: GULIVER/THINKSTOCK
Osim što ćete uz pomoć treninga izgledati zdravije i ljepše, trebate znati da vježbanje ima pozitivne efekte i na vaše mentalno stanje. Donosimo vam nekoliko razloga zbog čega trebate vježbati, a da to nije samo banalan razlog želje da izgledate lijepo.
Čini vas pametnijima
“Vježbanje potiče stvaranje novih neuronskih mreža, a one pomažu da se bolje fokusiramo i da brže učimo”, rekla je za britanski “Metro” osobna trenerica Hilary Rowland, koja se drži holističkog pristupa vježbanju i zdravom životu.
Poboljšava vaše pamćenje
“Vježbanje pozitivno djeluje na vaše pamćenje. Osim što poboljšava sposobnost pamćenja, vježbanje je odlična prevencija protiv kognitivnog propadanja koje počinje već nakon 45. godine. Kad ste fizički aktivni, vaše tijelo proizvodi hormone i neurokemikalije koje usporavaju propadanja hipokampusa, regije mozga zadužene za pamćenje i učenje”, objašnjava Rowland.
Pomaže kod nekih mentalnih problema
“Vježbanje nas čini sretnijima jer se, kad smo fizički aktivni, u tijelu se luče endorfini. Studije su pokazale da vježbanje ima pozitivne efekte na opće stanje ljudi koji pate od depresije, tjeskobe i poremećaja pažnje. Uz to, vježbanje nam potiče samopouzdanje i pozitivno utiče na sliku koju imamo o vlastitom tijelu”, kaže ona.
Reducira stres
“Vježbanje nam pomaže da smanjimo stres, a kome to danas ne treba? Vježbate li redovito, u tijelu raste udio norepinefrina, koji kontrolira odgovor našeg mozga na stres.”
Čini vas kreativnijima
“Vježbanje može poboljšati vašu kreativnost samo dva sata nakon treninga”, kaže Rowland.
Postoje brojne studije koje dokazuju da osobe koje redovito vježbaju imaju kreativniji pristup rješavanju problema od onih koje nemaju tu zdravu naviku. Osim toga, vježbanje nam podiže razinu energije, a što više energije imamo, to smo produktivniji u radu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pratite nas na Instagramu