Categories Fitness

OVO SU POGREŠKE koje rade svi početnici u teretani

Svaki početak je težak i nitko ne očekuje da ćete prvi put u teretani znati sve o spravama i vježbanju.  I profesionalci isklesanog tijela nekoć su bili na vašem mjestu. Stoga samo hrabro, a mi vam donosimo popis najčešćih pogrešaka početnika u vježbanju.

Pogrešan program
Pročitali ste na internetu odličan program i odlučili ga pratiti. Nije svaki program za početnike ni za svaki organizam. Radije se posavjetujte s trenerima.

Pretjerivanje
Pogreška koju rade mnogi početnici je ta da žele sve odmah i sad, tvrdi trenerica Muireann Carey Campbell. Umjesto da kažete: “Od sutra krećem u teretanu svaki dan, prestajem jesti slatko, ići ću svaki dan ranije u krevet i prestat ću piti alkohol”, recite sebi: “Više ću hodati ili trčati”, savjetuje trenerica. Tek onda, nakon par uspješnih tjedana, razmislite o nekoj drugoj promjeni. Nemojte se preforsirati, napravite plan vježbanja i slijedite ga. Slušajte svoje tijelo i nemojte zaboraviti odmarati se. Pobrinite se za to da se dobro naspavate, kako savjetuje osobni trener Joe Wicks.

Uspoređuju se s drugima
Došli ste u teretanu, ugledali puno novih lica i čini vam se da svi gledaju u vas. Problem je u vama i vašoj nesigurnosti, a ostali se samo brinu o sebi i svom vježbanju. Uostalom, i oni su nekoć bili na vašem mjestu, kako piše goodmenproject.com. Pokušajte se opustiti i usredotočiti na cilj zbog kojeg ste došli. Također, nikada se nemojte uspoređivati s drugima, svatko ima svoj tempo i program.

Preskakanje zagrijavanja
Izuzetno je važno napraviti odgovarajuće zagrijavanje prije svakog treninga. Sve vježbe snage zahtijevaju dobro zagrijavanje i pripremu lokomotornog sustava kako bi se smanjio rizik od ozljeda, ali i poboljšala sama izvedba na treningu.

Ne piju dovoljno vode
Dok trenirate, znojite se i gubite tekućinu iz tijela. Kako biste nadoknadili gubitak, trebate piti puno vode. Ako osjećate žeđ, već ste na dobrom putu da dehidrirate, stoga pripremite dovoljno vode prije treninga, kako piše livestrong.com.

“Nemaju vremena”
Problem je što većina početnika nije dosljedna i ne prati program kako treba pa ne vidi rezultate i to ih demotivira. Najčešća izlika za izbjegavanje treninga je – manjak vremena. Budite iskreni prema sebi i znajte da uspjeh ne dolazi preko noći.

“Budite strpljivi i uporni. Nemojte očekivati da ćete doći do vrhunske forme u tjedan dana. Promjenama treba vremena pa si nemojte postavljati nerealne ciljeve. Pružite svojem tijelu dovoljno vremena da se prilagodi”, kaže trenerica Muireann Carey Campbell.

Ne jedu dovoljno
Vrlo je važno da održavate uravnoteženu prehranu i unosite dnevnu dozu vitamina i minerala. Pravi omjer hranjivih tvari ključan je za uspješan trening i rezultate.

IZVOR: INDEX.HR

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pratite nas na Instagramu