Categories Fitness

NAJČEŠĆE POGREŠKE koje radite prilikom izvođenja sklekova

FOTO: THINKSTOCK/GULIVER IMAGES
Sklek je klasična vježba koju smo naučili još u srednjoj školi. No, tijekom svih ovih godina bilo je lako usvojiti i neke loše navike. Tehnika pri izvedbi skleka jednako je bitna kao i kad radite teška dizanja. Želite li bolje rezultate, morate usavršiti svoje sklekove.
Koncentrirate se samo na dizanje
Iako se pokret svodi na podizanje, ne smije se zanemariti ni spuštanje u donji položaj. Nemojte dopustiti da gravitacija odradi taj posao, usredotočite se i na spuštanje – ono također pomaže pri jačanju.
Rješenje: U gornjoj poziciji skleka, zamislite da pokušavate iskopati tlo grabeći ga svim prstima. Ovo će aktivirati najšire leđne mišiće koji pomažu i pri podizanju.
Ruke držite preširoko
Postavite li ruke široko, sklek će biti lakši i tako nećete postići dobre rezultate. Takav stav skratit će daljinu dijela od poda, a aktivirat će mišiće prsa i ramena.
Rješenje: Dlanove smjestite ravno ispod ramena. Ovako ćete lako držati laktove sa strane, te raditi na mišićima prsa i tricepsa. Iako će ovo otežati izvedbu, spasit će vaša ramena i ojačati vas.
Ne istežete se nakon vježbanja
Tenzija koja se stvara za vrijeme vježbanja vodi do snage i rasta, no ne istegnete li se nakon vježbe – vodit će i do neravnoteže i boli. Svi smo vidjeli kako neki ljudi nakon velikog broja ponavljanja potiska na klupi ustanu i prošeću s ramenima gurnutima prema naprijed. Isto se događa kad radite puno sklekova.
Rješenje: Između setova istegnite se na švicarskoj lopti. Tako ćete opustiti jezgru, prsa, ramena i leđa. Isprobajte ovo: Postavite glavu i gornji dio leđa na loptu, a ruke istegnite okomito od tijela. Bokovima se spustite prema tlu, a položaj zadržite oko 10 sekundi (napravite 10 dubokih uzdaha).
 
Pomičete vrat
Kad se prsa i ruke umore, zna se dogoditi da se vrat previše miče prema podu. Osim što izgleda smiješno, ovo kvari cijeli položaj kralježnice i tako povećava rizik od ozljede. Pri izvedbi skleka bitno je da prsima, a ne nosom, dotaknete tlo.
Rješenje: Tijelo treba tvoriti ravnu crtu od glave do gležnjeva. Kad bi netko stavio dršku metle na vaša leđa, trebala bi dodirivati glavu, gornji dio leđa i stražnjicu. Pripazite da uvijek budete u tom položaju.
FOTO: THINKSTOCK/GULIVER IMAGES
FOTO: THINKSTOCK/GULIVER IMAGES
IZVOR: INDEX.HR

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pratite nas na Instagramu