Categories Fitness

NAČINI NA KOJE glazba olakšava vježbanje

FOTO: GULIVER/THINKSTOCK

Mnogi od nas obožavaju slušati glazbu dok vježbaju. Znanstvenici sa Sveučilišta Texas sada su samo još jednom potvrdili kako glazba olakšava intenzivno vježbanje.

Novo istraživanje dokazalo je da su sudionici koji su slušali glazbu tijekom kardio treninga bili izdržljiviji od onih koji su vježbali bez glazbe.

“Ovo istraživanje pruža dokaze da glazba može poslužiti kao pomoćno sredstvo koje motivira osobu da vježba više”, rekao je jedan od autora istraživanja, dr. Waseem Shami.

Dr. Shami i njegovi kolege ispitivali su 127 pacijenata da bi ustanovili kako srce reagira na sve napornije vježbe uključujući i nagib i brzinu trake za trčanje svake tri minute.

Polovica sudionika imala je zadatak slušati latino glazbu bržeg tempa tijekom vježbanja na traci, dok je druga polovica hodala u tišini.

Nakon što su usporedili rezultate, znanstvenici su shvatili da su ispitanici koji su slušali glazbu, vježbali osam minuta i 26 sekundi bez prestanka, to jest minutu i devet sekundi duže od ispitanika iz druge grupe.

“Nakon šest minuta osjećate se kao da trčite na planinu pa čak i da ste bili u stanju nastaviti 50 sekundi duže, što znači više nego što mislite”, navodi dr.  Shami u priopćenju.

Treba naglasiti da ovo nije prvo istraživanje koje je dalo ovakve rezultate. Neka istraživanja pokazala su da su ljudi spremni intenzivnije vježbati kada je ritam vježbanja prilagođen ritmu glazbe.

IZVOR: INDEX.HR

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pratite nas na Instagramu