Categories Zanimljivosti

ZNAKOVI KOJI POKAZUJU da ste jako inteligentna osoba

FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES/THINKSTOCK

Visoka inteligencija nosi puno dobroga, ali i lošega sa sobom, a u našoj dragoj domovini baš i nije pri vrhu traženih karakteristika, što se najbolje vidi u odnosu sustava obrazovanja prema visokointeligentnoj djeci – zatire ih se na svakom koraku.

No, tako je bilo i prije, pa ako u međuvremenu niste svratili na neki MENSA-in test inteligencije i uvjerili se da ste stvarno pametni, evo par znakova da spadate u prave bistriće.

Naime, stručnjaci su u istraživanjima otkrili vezu između događaja iz prošlosti i visokog IQ-a, pa evo čega biste se trebali prisjetiti:

Išli ste u glazbenu školu – glazbeno obrazovanje povećava verbalnu inteligenciju, a time i sposobnost fokusiranja te kontrole. Jedno od tih istraživanja provedeno je s djecom od koje je 50 posto njih redovito sudjelovalo u glazbenoj obuci, dok je drugi dio pohađao umjetnički program. Na kraju eksperimenta, koji je trajao četiri tjedna, 90 posto djece koja su sudjelovala u glazbenom programu pokazalo je viši verbalni IQ od druge djece.

Naučili ste čitati jako rano – britansko istraživanje u kojem je sudjelovalo 2.000 parova blizanaca otkrilo je da djeca koja su ranije naučila čitati imaju viši IQ od svog blizanca. Stručnjaci su uvjereni da ih je upravo to ranije učenje čitanja učinilo pametnijima.

Strašljivi ste – možda zvuči nategnuto, no strah, sramežljivost i bojažljivost mogu imati neke pozitivne strane. Kako tvrdi psiholog Jeremy Caplan, pacijenti koji imaju smetnje i pate od anksiozno-depresivnih poremećaja imaju viši IQ od pacijenata s lakšim simptomima.

IZVOR: METRO-PORTAL.RTL.HR

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pratite nas na Instagramu