Categories Zanimljivosti

USTAJANJE NA LIJEVU NOGU zbilja postoji, a to je sada i dokazano

FOTO: GULIVER/THINKSTOCK

Svi mi imamo one dane kada radije ne bismo ni ustajali iz kreveta, a sada su i znanstvenici potvrdili da ima nečega u izreci “ustati na lijevu nogu”.

Radna memorija

Nedavno provedeno istraživanje pokazalo je da se, kada se probudimo loše volje, uistinu teže nosimo sa svakodnevnim obvezama i pod većim smo stresom tijekom dana.

Sama činjenica da smo loše raspoloženi izlaže nas stresu koji reducira “radnu memoriju” mozga i povećava vjerojatnost da tijekom dana napravimo neku pogrešku na poslu zbog slabije koncentracije.

S druge strane, ako navečer kad legnete u krevet razmišljate o onome što vas očekuje sutra i zbog čega ste zabrinuti, ovaj efekt neće se pojaviti. Znanstvenici su proveli istraživanje u kojem je sudjelovalo 240 odraslih osoba, od kojih se očekivalo da ocijene razinu stresa kojoj su izloženi tijekom dana.

Ispitanici su zamoljeni da riješe testove kojima se provjeravala njihova “radna memorija”, koja nam omogućava da učimo i obrađujemo nove informacije čak i kada nam nešto ometa pažnju.

Ispostavilo se da osobe koje su ujutro pod najvišim stresom, u poslijepodnevnim satima imaju problema s koncentracijom i pamćenjem.

Fizičke sposobnosti

Kada se ujutro probudite s određenim lošim očekivanjima, šteta je već učinjena. Ako očekujete težak, stresan dan, osjetit ćete efekte tog očekivanog stresa čak i ako vam se tijekom dana ne dogodi ništa loše.

Brojne studije dokazale su negativan utjecaj stresa na naše mentalne i fizičke sposobnosti, ali ovo istraživanje pokazuje da nam stres može naškoditi čak i ako ga samo iščekujemo.

Ljudska priroda

U ljudskoj je prirodi da unaprijed razmišljamo o mogućim ishodima događaja koji se tek treba dogoditi, što nam pomaže da se na neki način pripremimo za sve opcije.

No, ova studija pokazala je da nam ta sklonost može ponekad donijeti više štete nego koristi.

Rad na sebi

Svi imamo loše trenutke, ali ne treba dopustiti da oni budu u svakoj sekundi dana.

Naučite razgovarati, naučite slušati tišinu, naučite uživati u harmoniji tonova koje nalazite u svojoj sobi, vanjskom dijelu na ulici, u uredu, u neposrednome susretu s poznanicima, dragim osobama.

Početak

Pokušajte da sebi ne dozvolite da ustajanjem iz kreveta krenete s prvim psovkama, gunđanjem, lupanjem. Nikako to ne biste smjeli dopustiti. Radije pjevušite – ako ništa drugo, onda u sebi, pokušajte sami sebe oraspoložiti. Odagnajte srdžbu koju vam donosi novi dan.

Društvo

Da bi vaš dan bio u potpunosti ispunjen i da biste se “naoružali“ dobrim raspoloženjem, nemojte zaboraviti družiti se s vedrim i energičnim osobama.

Niste dužni slušati tuđe jadikovanje jer će to loše utjecati na vas.

Vježbanje

Osim što ćete bolje izgledati, redovitim vježbanjem spriječit ćete i pad imuniteta.

Uz vježbe je, također, od izuzetne važnosti pravilna prehrana u kojoj prioritet trebaju biti voće i povrće, kao i dosta tekućine koja se gubi tijekom fizičke aktivnosti i nužno je da je nadoknadite. Pravilo je bar osam čaša vode dnevno.

IZVOR: N1.hr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pratite nas na Instagramu