Categories Zanimljivosti

TOP-SAVJETI za to da vam dan započne idealno

FOTO: GULIVER/THINKSTOCK

Neka jutra znaju bit teška – jedva se ustajemo iz kreveta, neda nam se na posao, ništa nam ne ide od ruke. Znanstvenici kažu da nije jednostavno popraviti i uljepšati sve nezgodne jutarnje situacije, ali postoji nekoliko smjernica kako usmjeriti jutro u pravom smjeru tako da bi ostatak dana bio znatno bolji.

Doručak – preskakanje doručka nije zdravo! Iako to svi znamo, često odustajemo od tog prvog obroka jer kasnimo na posao, ne stignemo pripremiti ništa zdravo ili jednostavno nismo gladni. Tijelo u jutarnjim satima bolje pretvara kalorije u energiju nego što je to u ostatku dana. Znanstvenici preporučaju jutarnji obrok u roku od dva sata nakon buđenja.

Izađite na sunce – izlazak na sunce odmah ujutro definitivno razbuđuje vaše tijelo. Mnogo je istraživanja pokazalo kako je sunčeva svjetlost ono što sprječava proizvodnju melatonina, hormona koji govori tijelu da mu je potreban san. Uz to, sunce pospješuje raspoloženje i podiže energiju.

Nemojte odgađati alarm – iako je gušt još 10 minuta produljiti alarm i ležati još par minuta bezbrižno u krevetu, svom tijelu radite više štete nego koristi. Razlog tome je to što se tijelo ne stigne u tako kratkom roku opustiti, nego samo nakratko tonemo u polusan. Takav kratak san je nekvalitetan te samo oduzima vrijeme.

Planirajte unaprijed – stvar koju morate napraviti i prije nego što odete spavati. Ne mora biti plan koji će točno iz minute u minutu određivati što morate raditi, nego je dovoljno odrediti koje su najvažnije stvari koje morate obaviti, pogotovo u samom početku dana. Primjerice, pripremite odjeću za drugi dan ili pribavite namirnice za zdrav doručak kako ne biste morali ujutro odlaziti u dućan i žuriti.

Vježbajte – jutarnje znojenje oslobađa endofrine, tj. kemikalije proizvedene u mozgu koje smanjuju bol i povećavaju osjećaj zadovoljstva i sreće. Stres se smanjuje, energija raste – savršeno za nastavak dana.

IZVOR: METRO-PORTAL.RTL.HR

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pratite nas na Instagramu