Categories Zanimljivosti

STARA IZREKA KAŽE da u laži nisu samo kratke noge nego i…

FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES/THINKSTOCK

U laži nisu kratke samo noge, kako kaže stara narodna, nego i nos, iako nam je priča o Pinokiju usadila potpuno drugu ideju koja se pokazala kao mit.

Naime, španjolski znanstvenici sa Sveučilišta u Granadi ispitivali su takozvani “Pinokio efekt” i došli do zaključka da se nos smanjuje kada lažemo.

Napravili su detektor laži koji prati temperaturu u nosu ispitanika i na osnovi promjene uspjeli su prepoznati laž u 80 posto slučajeva. U pitanju je, kako kažu, najpouzdaniji detektor laži, 10 posto učinkovitiji u odnosu na poligrafski test.

Otkrili su da, kada lažemo, temperatura vrha nosa opadne i do 1,2 stupnja Celzijevih, dok se čelo zagrijava i do 1,5 stupnja. Što je veća razlika u temperaturi između ta dva područja, veća je vjerojatnost da čovjek laže.

Ovu pomalo čudnu reakciju potiče mozak, odnosno napor koji je potreban za laganje, ali i anksioznost koja dolazi s laganjem”, navodi se u zaključku istraživanja.

Kad osoba odluči lagati, prvo treba malo razmisliti kako bi sklepala laž, što podiže temperaturu nosa, a nervoza koja se pritom javlja snižava temperaturu nosa i zapravo ga čini manjim nego što u stvarnosti jest.

Naravno, postoji i sitan problem – te su promjene toliko malene da ih ne možemo vidjeti golim okom…

IZVOR: METRO-PORTAL.RTL.HR

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pratite nas na Instagramu