Categories Zanimljivosti

NAVIKE KOJE ĆE VAM pomoći u tome da si povećate inteligenciju

FOTO: THINKSTOCK/GULIVER IMAGES

Inteligencija je jedna od stvari koje svi potajno žele (ako nisu baš obdareni po tom pitanju), a dobra vijest koju imamo za vas je činjenica da – nije nepromjenjiva. To praktički znači, naravno, da možete poglupavjeti ako ne pazite… no i postati još pametniji.

Tako, recimo, svaki dan možete napraviti 10 malih stvari koje će s vremenom poboljšati vašu inteligenciju.

Družite se s pametnim ljudima – istraživanje je pokazalo da je kvocijent inteligencije zapravo prosjek onoga petero ljudi s kojima se stalno družite. Iz tog razloga, nastojite se družiti s pametnim ljudima, s kojima ćete moći voditi pametne razgovore i – vježbati svoj mozak i inteligenciju.

Igrajte društvene igre – društvene igre izvrstan su način za razvijanje i vježbanje mozga. Bilo koja od društvenih igara, od Scrabblea do potapanja brodova ili šaha, na različit će način poticajno djelovati na mozak i pamćenje.

Napravite listu učinjenoga – veliki dio inteligencije čini samopouzdanje i sreća, koju vrlo jednostavno možete potaknuti zapisujući sve ono što ste već ostvarili ili učinili.

Naučite novi jezik – ne morate ga znati savršeno tečno govoriti, ali polagano učenje novih riječi i izraza stranoga jezika itekako povoljno djeluju na vaš mozak.

Objašnjavajte drugima – poznati fizičar Albert Einstein rekao je da ako nešto ne znate jednostavno objasniti, znači da to niste dovoljno dobro razumjeli. Potrudite se shvatiti sve što ste naučili kako biste to mogli objasniti nekome drugome. Na taj način i vi učite, a i vaš se mozak razvija.

Odmorite se – dajte mozgu vremena da obradi informacije koje je naučio. To možete napraviti i jednostavnim sjedenjem u tišini ili razmišljanju o stvarima koje vas opuštaju. Nikakvo forsiranje nije dobro, zato si s vremena na vrijeme dajte oduška i jednostavno – odmorite se.

Pametnije trošite svoje vrijeme na internetu – internet je odličan izvor za učenje, počevši od različitih online tečajeva, ali i različitih alata za obogaćivanje rječnika. Umjesto što cijeli dan ‘visite’ na društvenim mrežama ili gledate šaljive videe na YouTubeu, istražite postoji li nešto na internetu na što možete pametnije utrošiti svoje vrijeme.

Puno čitajte – čitanje je esencijalno za inteligenciju. Bilo da čitate dnevne novine, romane ili što drugo, čitanje je od visoke važnosti za razvoj vaše inteligencije. Što više čitate, to bolje.

Radite nove stvari – malo je poznat podatak da je, primjerice, veliki Steve Jobs išao na tečaj kaligrafije. Iako na prvu taj tečaj nije imao ništa zajedničko s onime čime se on bavio, stečene su mu vještine bile od itekakve pomoći prilikom dizajniranja prvih Macova. Nikad ne znate koja vam vještina može koristiti, ali važno je stalno raditi i probavati nove stvari jer je pitanje vremena kad ćete i na koji način moći iskoristiti stečeno znanje i vještine.

Zapisujte ono što učite – ne mora to biti dugačak tekst, ali nastojite zapisati što ste naučili taj dan. Kad zapišete ono što ste naučili, potaknut ćete mozak na brže pamćenje detalja.

FOTO: THINKSTOCK/GULIVER IMAGES
FOTO: THINKSTOCK/GULIVER IMAGES

IZVOR: METRO-PORTAL.RTL.HR

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pratite nas na Instagramu