Categories Zanimljivosti

NAVIKE KOJE bi svi odrasli trebali preuzeti od djece

FOTO: THINKSTOCK/GULIVER IMAGES

Djeca ponajprije uče od svojih roditelja, no postoje neke reakcije koje im dolaze prirodno te su u većini slučajeva najiskrenije i najkorisnije za njih. No, i odrasli svašta mogu naučiti od djece, a ako ste voljni svojem djetetu dati priliku, moglo bi vas podučiti nekoj od sljedećih stvari:

Rasrdite se. Djeca će jasno i glasno reći što ih muči, a odrasli će puno puta šutjeti kako se nekome ne bi zamjerili. Naravno, nećete se baciti na pod i razmahati se nogama, no bilo bi korisno potražiti neku drugu vrstu ispušnog ventila umjesto da se pravite kako je sve u redu. Bavite se sportom, razgovarajte s osobom od povjerenja ili pišite dnevnik. Izbacite to iz sebe.

Odlučite se za zabavnu fizičku aktivnost. Djeca će zazirati od aktivnosti koje su im dosadne, a odrasli će se obično prisiljavati baš na takve jer “nečim se moraju baviti”. Odaberite aktivnost koja vas čini sretnima bez obzira na to što nije moderna ili što drugi o njoj misle.

Prestanite se samokažnjavati. Kad dijete padne, ne razmišlja loše o sebi. Isplaču se jer im se dogodilo nešto loše, ali onda ustanu i krenu dalje. Umjesto da se kritizirate, ako ste pogriješili, trebate se koncentrirati na budućnosti i pogrešku jednostavno ostaviti iza sebe.

Veselite se sitnicama. Djeca se vesele detaljima poput sunca ili leptira, a odrasli ponekad toliko razmišljaju o površnim stvarima da zaboravljaju koliko su zapravo sretni. Što više pozornosti budete posvećivali malim stvarima koje vas usrećuju, time ćete se pozitivnije osjećati.

Potražite pomoć. Ako nešto ne mogu ili ne znaju, djeca će tražit pomoć svuda uokolo. Odrasli se boje boje tražiti pomoć kako ih se ne bi proglasilo nekompetentnima. Riješite se osjećaja krivnje ako nešto ne možete i ne stignete, zamolite za pomoć i olakšajte si život.

FOTO: THINKSTOCK/GULIVER IMAGES
FOTO: THINKSTOCK/GULIVER IMAGES

IZVOR: METRO-PORTAL.RTL.HR

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pratite nas na Instagramu