Categories Zanimljivosti

NA OVE NAČINE ŽENE mijenjaju macho muškarce

FOTO: GULIVER/THINKSTOCK

Što se dogodi kada se u timu u kojemu dominiraju muškarci pojave kolegice? Muškarci počnu mijenjati svoje ponašanje i svoje rodne uloge, pokazuje istraživanje koje su zajedno proveli znanstvenici sa Sveučilišta kalifornija u San Diegu, Ekonomskog instituta u Oslu i Instituta za socijalna istraživanja u Stockholmu.

U svrhu istraživanja, oni su nasumce u neke od norveških vojnih kampova regrutirali žene, dok u druge nisu.

“Suprotno očekivanjima, nismo pronašli niti jedan dokaz da integracija žena u muške timove, u ovom slučaju u vojsku, može povrijediti njihov ego ili ih pak odvratiti od služenja vojske. Naprotiv, mnogi su muškarci postali produktivniji u timovima u kojima su bile i žene”, kažu autori studije.

“Shvatili smo da samo integracijom žena u muške skupine možemo mijenjati stereotipe. Naravno vrijedi i obrnuto – integracijom muškaraca u ženske skupine”, dodaju autori.

Potpuna integracija žena u radne zajednice možda je djelomično zaustavljena zbog preferencija žena i muškaraca za različite tipove radnih okruženja i želja žena za fleksibilnijim poslovima zbog obitelji i majčinstva. Daljnju integraciju koče samo rodni stereotipi, stoji u studiji.

Živimo u svijetu u kojemu žene čine gotovo polovicu radne snage u razvijenim zemljama. Kada žene postanu šefice, muškarci u timu ponekad pokušavaju sabotirati njihov posao te nerijetko ne rade koliko bi radili da im je muškarac šef. Ne treba naglašavati i da su žene lošije plaćene za isti posao koji obavljaju njihovi muški kolege.

U svakom slučaju ovo istraživanje pokazalo je da se razbijanje predrasuda može vršiti jedino upornom integracijom žena u muško društvo.

IZVOR: METRO-PORTAL.RTL.HR

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pratite nas na Instagramu