Categories Zanimljivosti

KNEŽEVINA MONAKO NIKADA neće imati kralja i kraljicu, a evo i zašto

FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES
FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES
FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES
Iako je službeni monarh kneževine te ima zakonodavnu, izvršnu i sudsku moć, Albert II. od Monaka nikada neće postati kralj, baš kao ni njegovi prethodnici i nasljednici. Zbog službenih zakona on će, kao i njegovi roditelji, zauvijek ostati samo princ.

Princ Albert službeni je monarh kneževine Monako – službeni je šef države te ima zakonodavnu, izvršnu i sudsku vlast. Ipak, unatoč svemu, za razliku od zakona u Velikoj Britaniji, Albert II. od Monaka samo je princ, ali ne i kralj.

Možda ima i više odgovornosti od prosječnog monarha te je na čelu najstarije dinastije u Europi, koja postoji već 700 godina, no titulu kralja nikada nije imao niti će je imati.

Mnogi se pitaju zašto, no takvi su zakoni u Monaku. I njegov otac, princ Reiner III., i njegova majka, glumica Grace Kelly, imali su isključivo titule princa i princeze, nikada kralja i kraljice, a te titule imali su i svi njegovi preci.

Za razliku od Velike BritanijeJapanaNorveškeŠvedske i Danske, kao i ostalih zemalja koje se ponose svojim kraljevima i kraljicama, samo Monako za službene monarhe ima prinčeve i princeze.

Titule sežu duboko u prošlost Monaka, koji je oduvijek bio država za sebe, a za svoju zaštitu uvijek bi se pridružio velikim i moćnim zemljama, ali i moćnim vladarima, odnosno državama u kojima su na vlasti bili kralj i kraljica. Monako je odlučio da njihovi vladari budu prinčevi i princeze, a on je postao kneževina i kao takav postoji i danas.

Sâm princ Albert je 2002. godine, u vrijeme kada je još na vlasti bio njegov otac, princ Reiner III., gostovao kod voditelja Larryja Kinga i otkrio mu zašto njegov otac nikada nije postao kralj.

“Monako je kneževina i zato imamo titulu princa, koja seže sve do 17. stoljeća i princa Henryja II., a Monako je tada prepoznat kao kraljevstvo kralja Francuske.”

FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES
FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES

IZVOR: TPORTAL.HR

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pratite nas na Instagramu