Categories Uradi sama

OTKRIVAMO KAKO BRZO I JEDNOSTAVNO očistiti posuđe i kalupe za pečenje!

FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES
FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES
FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES

Čišćenje zakorjeloga posuđa i kalupa punih mrlja od pečenja kolača i masnoće može biti jako težak posao. Donosimo vam nekoliko trikova koji će vam olakšati život u tom pogledu!

S vremenom, kalupi za muffine i limovi za pečenje kolača počinju se habati. Prepuni su mrlja i masnoća, i vi već lagano razmišljate kako je vrijeme za kupiti nove. Prije ove odluke, isprobajte ove odlične trikove koji će podariti vašem posuđu novi život i ponovno će zasjati.

Kalupi i posuđe od stakla

Za čišćenje je potreban tekući deterdžent za pranje posuđa uz sodu bikarbonu, vodu, aluminijsku foliju i staru četkicu za zube.

Staklo može biti najteža površina za čišćenje. Mrlje se često „zapeku“, stoga ih je teško i ukloniti. Četkicu za zube umočite u deterdžent, a zatim u malo sode bikarbone. Koristeći kružne pokrete, pokrijte pastom mrlje na staklu. Za velike tave, koristite krpu.

Ostavite da odstoji minimalno 20 minuta, a nakon toga izgužvajte aluminijsku foliju i izribajte njome mrlje. Posuđe bi nakon ovoga trebalo zablistati.

Posuđe od aluminija

Potrebni sastojci su voda, destilirani bijeli ocat, lonac za kuhanje i spužvica za ribanje. Napunite lonac jednakim dijelovima vode i bijelog octa, a zatim pričekajte da zakuha.

Nakon što zakuha, maknite lonac sa štednjaka i ostavite na sobnoj temperaturi kako bi se ohladilo. Umočite zatim spužvicu i očistite kalupe. Za kraj, isperite toplom vodom i deterdžentom za pranje posuđa i pustite neka se osuši na zraku.

Posuđe od nehrđajućeg čelika

Za ovo je potrebno imati vodikov peroksid, sodu bikarbonu i grubu spužvu. Posipajte sloj sode bikarbone preko tave ili kalupa. Dodajte zatim sloj hidrogen-peroksida na vrhu, te također nanesite još jedan sloj sode bikarbone.

Pričekajte da odstoji sat-dva, a zatim sve izribajte grubom spužvicom. Mrlje će na taj način s lakoćom nestati.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pratite nas na Instagramu