Categories Vijesti o poznatima

PRINC PHILIP MORA na hitnu operaciju kuka

FOTO: GULIVER/THINKSTOCK

Vojvoda od Edinburgha nalazi se u bolnici “Edward VII.” u Londonu i sutra će ima operaciju kuka, obavijestio je glasnogovornik palače Buckingham javnost. Suprug britanske kraljice Elizabete II. (91), princ Philip (96), prošlog tjedna se žalio na bolove u kuku, zbog čega je propustio uskrsnu svečanost.

“Imao je problema s kretanjem te je odlučio da je najbolje ‘preskočiti’ tu dužnost”, rekao je zaposlenik kraljevske obitelji. Vojvoda od Edinburgha se u kolovozu prošle godine povukao iz javnog života te će ga ‘naslijediti’ njegov sin, princ Andrew (58). Kraljičin muž je najpoznatiji po svojim komentarima s kojima si je ‘osiguravao’ naslovnice, a uz Elizabetu je bio 65 godina te je ona isticala kako je njezina snaga i oslonac. Vjenčali su se 1947. i prošle godine proslavili su 70 godina braka.

Supružnici su posljednjih godina smanjili svoje radne obveze prebacivši mnoge odgovornosti na sina, princa Charlesa (69) te unuke Williama (36) i Harryja (33). Vojvoda je često davao grube i politički neprimjerene komentare na svečanostima i u službenim posjetima drugim državama.

Izjava o ‘uskim očima’ tijekom posjeta Kini osamdesetih godina prošlog stoljeća postala je simbolična za njegove osorne i često neoprezne istupe. Za posjeta Škotskoj 1995. upitao je instruktora vožnje kako uspijeva ‘domaće zadržati dovoljno dugo dalje od pića da prođu vozački ispit’. Kraljica ga, bez obzira na brojne gafove, opisuje kao ključnu ličnost njezine duge vladavine.

“On je bio moja snaga i oslonac sve ove godine”, rekla je Elizabeta u rijetkom osobnom govoru o Philipu prigodom 50. godišnjice njihovog vjenčanja. Philip je na svom posljednjem javnom nastupu prošle godine domaćin zaključenju humanitarnog događaja “1664 Global Challenge” i mimohodu pripadnika kraljevske mornarice.

IZVOR: 24SATA.HR

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pratite nas na Instagramu