Categories Vijesti o poznatima

PREMINUO Hubert de Givenchy, jedan od najvećih dizajnera današnjice

FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES
Slavni francuski dizajner Hubert de Givenchy, koji je stvorio neka od najpamtljivijih modnih izdanja Audrey Hepburn i Jackie Kennedy, preminuo je u 91. godini.

Modni svijet izgubio je svog diva – figurativno i doslovno. Grof Hubert James Marcel Taffin de Givenchy, francuski aristokrat koji je 1952. godine utemeljio modnu kuću Givenchy, preminuo je u subotu u 91. godini života, kako je priopćila njegova obitelj francuskoj novinskoj agenciji AFP.

Široj javnosti bio je najpoznatiji kao osoba zaslužna za kultna izdanja svoje dugogodišnje muze Audrey Hepburn u filmovima “Doručak kod Tiffanyja” i “Smiješno lice”. Slavna glumica također je nadahnula dizajnera u stvaranju prvog parfema modne kuće Givenchy, L’Interdit.

Givenchy je imao impresivnu i uglednu prisutnost u modnoj industriji više od 50 godina. Poznat po besprijekornom oku za predmete, kao i uređenje interijera, Givenchy je iza sebe ostavio modnu kuću koja je definirala pojmove profinjenosti i elegancije, a modni zanat pekao je u prisutnosti mentora Cristóbala Balenciage.

“Balenciaga je bio moja religija. Za mene su postojali samo Balenciaga i dragi Bog”, rekao je jednom prilikom Givenchy.

Njegov bezvremenski, moderan dizajn privukao je široku paletu istaknutih dama, među ostalima princeze Grace od Monaka, Jacqueline Kennedy Onassis, Elizabeth Taylor Jane Fonde i mnogih drugih.

Godine 1988. svoje modno carstvo prodao je grupaciji LVMH, a umirovio se 1995. godine.  Njegovu modnu viziju svijetu su nastavili prenositi dizajneri poput Alexandera McQueenaJohna GallianaJulien Macdonalda i Riccarda Tiscija, čiju je poziciju kreativnog direktora modne kuće Gucci preuzela dizajnerica Clare Waight Keller, postavši prva žena u povijesti na čelu ove slavne francuske kuće.

IZVOR: TPORTAL.HR

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pratite nas na Instagramu