Categories Kućni ljubimci

ŠTO SVE MORATE ZNATI prije nego što poželite uzeti štene?

FOTO: THINKSTOCK/GULIVER IMAGES
FOTO: THINKSTOCK/GULIVER IMAGES
FOTO: THINKSTOCK/GULIVER IMAGES

Štene je ušlo u vaš život, no niste sigurni kako ga pravilno odgojiti. Dobar odgoj omogućuje psu da lakše pronađe svoje mjesto u novoj obitelji i bude socijaliziran i dobar pas. Odgajanje štenca je dugotrajan proces, a ciljevi se mijenjaju tijekom odrastanja. Za početak vam je bitno da štene nauči gdje smije obavljati nuždu i koje stvari smije gristi te socijalizacija. Pas se odgaja korak po korak, štenci imaju ograničenu koncentraciju pa nemojte očekivati da će odmah sve savladati i nemojte ga opterećivati s previše zadataka. Mali koraci za velike uspjehe.

Odgoj i trening bi trebao biti zabavan i za vlasnika i za psa. Štene po svojoj prirodi voli igru, iskoristite taj potencijal kako bi kroz igru i učio. Nagrađivanje povećava motivaciju i pomaže da se brže dođe do cilja. Ono što se od vas očekuje je da pronađete što je motivator psu, je li to igračka, poslastica ili vi sami. Kada otkrijete što “pokreće” mahanje repića i pažnju štenca, sve ostalo će ići puno lakše.

Nitko ne voli biti pod stresom, tako ni štenci. Pokušajte koristiti kratke riječi, pas razumije i osjeća tonalitet i način na koji smo mu nešto rekli. Prema tonalitetu, štene će razumjeti radi li se o naredbi, pohvali ili opomeni. Naravno, bitno je i to da pas nauči svoje ime čim prije, a to možete vrlo lako učiniti davanjem obroka iz vaše ruke izgovarajući njegovo ime. Uz hranjene iz ruke produbljujete odnos sa svojim štenetom i prije će shvatiti što želite, a ujedno će i biti nagrađen za svaku dobru reakciju. Do šest mjeseci starosti preporučuje se dnevnu količinu hrane rasporediti u 3-4 manja obroka, a nakon šest mjeseci starosti možete prijeći na jedan ili dva obroka dnevno.

Naučite svoje štene na ogrlicu i povodnik, male kraće šetnje uz obaveznu pohvalu kada vas lijepo prati i hoda uz vas. Nemojte puštati svojeg ljubimca u igru s drugim psima ili bez povodnika na livadi, ili u šumi sve dok niste sigurni da će se vratiti na poziv. Odgoj je vrlo bitan, ali ako ste aktivan i odgovoran vlasnik, ovo pseće doba vam možda bude zanimljivo i zabavno umjesto naporno i teško.

IZVOR: INDEX.HR

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pratite nas na Instagramu