Categories Kućni ljubimci

Pitate li se razumije li vaš psić što mu govorite, evo što morate znati

Jedno japansko istraživanje otkrilo je kako su psi sposobni naučiti ne vjerovati ljudima koji lažu. Pa idući put kada dođe vrijeme za omraženi posjet veterinaru, a vi pokušate uvjeriti svog psa kako ide na dotjerivanje, pripazite – vaš bi vam ljubimac to mogao itekako zamjeriti.

“Psi imaju sofisticiraniju socijalnu inteligenciju nego što smo to mislili. Ona se razvila selektivno u njihovoj dugoj povijesti s ljudima”, otkrio je dr. Akiko Takaoka, koji je sa svojim timom i proveo malo istraživanje. U njemu je sudjelovalo 34 psa, njihovi vlasnici, ali i dva mala kontejnera. U jednom je bila poslastica, drugi je bio prazan.

U prvom od tri eksperimenta, vlasnici su psima morali pokazati onaj koji je sadržavao poslasticu. U drugom, vlasnici su psima morali pokazati sadržaj oba spremnika, a zatim pokazati onaj prazni. U završnoj fazi, vlasnici su još jednom trebali istaknuti spremnik s poslasticom, baš kao u prvoj fazi, no ovoga puta psi su oklijevali.

Rezultat? Psi su puno manje vjerovali ljudima u fazi tri nego u fazi jedan. To sugerira da psi mogu raspoznati kada su prevareni i da znaju da ne smiju imati previše povjerenja, odnosno mogu naučiti da ne vjeruju osobi koja ih je prevarila.

Kako bi dodatno testirali teoriju, drugi je pojedinac u tom trenutku donio posudu s poslasticom, a ovaj put psi su skočili na kutiju i pojeli poslastice.

Zato pripazite: vaš ljubimac sposoban je donositi zaključke o tome koliko vam može vjerovati te prema tome mijenjati svoje ponašanje.

IZVOR: INDEX.HR

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pratite nas na Instagramu