Categories Kućni ljubimci

OTKRIVAMO VAM kako će vaš ljubimac zavoljeti odlaske veterinaru

FOTO: THINKSTOCK/GULIVER IMAGES
FOTO: THINKSTOCK/GULIVER IMAGES
FOTO: THINKSTOCK/GULIVER IMAGES

Poznato je da se većina pasa boji odlaska veterinaru. No, postoje i oni kojima veterinarski pregled ne tjera strah u kosti. Donosimo pet načina kako da vaš pas zavoli odlaske veterinaru jer i to je stvarno moguće.

Pronađite dobrog veterinara
Odabir pravog veterinara je ključan. U obzir svakako uzmite i mišljenje vašeg ljubimca. Točnije, pratite kako se on osjeća i obratite pažnju na ponašanje djelatnika. Kakve su njihove interakcije s vašim psom? Jesu li ljubazni prema ljudima i životinjama? Je li im stalo do vašeg psa i toga da se on osjeća ugodno?

Naviknite psa na to da drugima bude pristupačan
Većina pasa neće dopustiti drugim osobama da im se previše približe i da rukuju s njima, pogotovo ako otpočetka nisu bili dobro socijalizirani. Najgore je kada s njima pokušavaju rukovati osobe koje su im skroz nepoznate.

Raspitajte se kako izgleda rutinski pregled te ga pokušajte prvo obaviti doma. Ako vašem psu ne budu smetali takvi neuobičajeni dodiri te se navikne na njih, manje su šanse da će mu smetati i na pravom pregledu sa strancem.

Otiđite veterinaru kad je pas zdrav
Idealno bi bilo kada bi vaš pas bio upoznat s veterinarom prije nego što treba ići na pregled. Isplanirajte kratki odlazak veterinaru u vrijeme kada nije gužva kako bi se vaš ljubimac mogao pobliže upoznati s prostorom i osobljem.

Dobar potez bio bi kada biste se vi činili uzbuđenima i sretnima zato što idete tamo jer će vjerojatno onda i reakcija psa biti pozitivna. Ako sve dobro prođe, svakako nagradite svog ljubimca, a ako se čini nervoznim, onda je vrijeme da odete.

Nagradite psa omiljenim poslasticama
Ma nema psa koji ne voli hranu. Upravo zato su poslastice uvijek dobro došle, pogotovo kada idete na veterinarski pregled. One će vašem ljubimcu dati dodatno ohrabrenje i motivaciju te će olakšati sâm postupak pregleda. Naravno, nikako nemojte pretjerivati s davanjem poslastica.

Budite smireni i skroz opušteni
Zbog duboke povezanosti između vas i vašeg ljubimca, on vrlo dobro prepoznaje vaše emocije te ih i sâm osjeća. Anksioznost, stres ili strah su osjećaji koje će pas odmah prepoznati, ali isto tako i vi možete prepoznati te osjećaje kod njega te se tako početi i sami osjećati. To on osjeti i onda samim time potvrđujete njegov razlog za zabrinutost.

Da biste to izbjegli, pokušajte ostati smireni i pozitivni tijekom posjeta veterinaru – bez obzira na to kako se vaš pas ponaša. Također, nemojte ga maziti i umirivati jer će to isto njemu izgledati kao potvrda da treba biti zabrinut. Točnije, ponašajte se veselo i kao da je baš sve u redu.

FOTO: THINKSTOCK/GULIVER IMAGES
FOTO: THINKSTOCK/GULIVER IMAGES

IZVOR: ZADOVOLJNA.DNEVNIK.HR

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pratite nas na Instagramu