Categories KNJIGE

ZANIMLJIVE ČINJENICE O POZNATIM KNJIGAMA koje zasigurno niste znali!

FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES
FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES
FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES

Neovisno o tome jeste li pročitali neku od knjiga sa sljedećeg popisa, zanimljive činjenice o njima zasigurno će vas iznenaditi!

Ponos i predrasude, Jane Austen
Spisateljica Jane Austen počela je pisati roman nakon proslave 21. rođendana, koji je objavljen tek 15 godina kasnije, nakon što je postigla uspjeh djelom ”Razum i osjećaji” 1811. godine.

Fahrenheit 451, Ray Bradbury
Naslov ovog romana temelji se na znanstvenoj činjenici da se na temperaturi od 451 stupanj papir može zapaliti i gorjeti. No, riječ je o Celzijevim stupnjevima, ne Fahrenheitu, ali Bradbury je naknadno pojasnio da se stručnjak s kojim se savjetovao zabunio i zamijenio ljestvice.

Rat i mir
Književni klasik i jedno od najpoznatijih djela na svijetu. No, Lav Tolstoj nije bio zadovoljan svojim radom te je 1871. godine u pismu prijatelju napisao ”Sretan sam što nikada više neću napisati verbalno smeće poput ovog”. Danas bi vjerojatno drukčije razmišljao.

Jadnici
Godine 1862. objavljeni su ”Jadnici”, a njihov autor Victor Hugo bio je tada na odmoru. Zanimale su ga reakcije publike te je poslao telegram svom izdavaču u kojem se nalazio samo jedan upitnik. Dobio je jednako kratak odgovor, jedan uskličnik.

Bijeli konj
Ova knjiga Agathe Christie dokaz je da čitanje može spasiti život. Naime, Christie je bila zaposlena u bolnici i ljekarni te je u knjizi opisala kako izgleda trovanje talijem. Godine 1977. ljubiteljica detektivskih romana, ujedno i medicinska sestra, našla se u situaciji u kojoj je zaprimljena pacijentica kojoj liječnici nisu mogli uspostaviti dijagnozu. Zahvaljujući pročitanoj knjizi i simptomima trovanja koje je autorica navela, medicinska sestra pomogla je pacijentici spasiti život.

Emma Matković

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pratite nas na Instagramu