Categories KNJIGE

Tvornica lutaka

Fascinantan prvijenac koji nas vodi u viktorijanski London, sa svim njegovim mogućnostima i ograničenjima, uranjajući nas u svaki detalj. Elizabeth Macneal stvorila je jedinstven roman: dirljivu, evokativnu i povijesno dobro utemeljenu priču sa zapletom od kojeg vam staje srce.

Očaravajuća priča o mladoj ženi koja želi postati umjetnica, i o muškarcu čija opsesija može zauvijek uništiti njezin svijet.

London, 1850. U vrijeme naglog industrijskog napretka – u godini kada se gradi Kristalna palača za Veliku svjetsku izložbu u Hyde Parku – u mnoštvu koja promatra spektakularnu gradnju, susreće se dvoje ljudi.

Za Iris je taj susret tek nevažan trenutak, ali za Silasa, kolekcionara opčinjenog čudnim stvarima i ljepotom, on označava novi početak. Od toga dana, Silasa proganja samo jednu misao i njegova opsesija postaje sve mračniji. Opsesivnost kolekcionara pogonsko je gorivo priče.

Iris Whittle želi biti slikarica. Ona je hrabra mlada djevojka koja se pobuni protiv nametnutih društvenih, obiteljskih i profesionalnih ograničenja kako bi se izborila raditi posao koji voli. Njezina borba za slobodu odvijat će se ipak na puno više razina i umnogome dotaknuti vrlo suvremena pitanja.

U podlozi zbivanja raspleće se prikaz života i rada skupine slikara koji su se odlučili suprotstaviti konvencijama i na slikarsko platno unijeti život, onakav kakav je postojao prije Rafaela. Njihova borba vrti se oko pitanja kako osloboditi vlastitu kreativnost i stvoriti prostor slobode.

Mislim da je za mene cijela knjiga bila istraživanje slobode i utamničenja: što zapravo znači biti sputan i kakav je osjećaj postići kreativnu i doslovnu slobodu“, rekla je Elizabeth Macneal u jednom komentaru za The Guardian.

Macneal živo oslikava život u Londonu sredinom 19. stoljeća, istražujući svijet prerafaelita i propitujući ulogu žena kroz priču o njezinoj nezaboravnoj junakinji. Istodobno, Elizabeth kreira savršeno strukturiranu i napetu priču o ljubavi i strasti, zločinu i opsesiji. Izvanredan prvijenac o zastranjenju, otpornosti i ljubavi predstavlja svoju autoricu Elizabeth Macneal kao doista zapanjujući novi talent. Njezin jezik je pitak, njezin svijet slojevit, likovi u njemu živi, kao i okusi, boje i teksture.

Elizabeth Macneal rođena je u Škotskoj, a sada živi u Londonu. Bavi se pisanjem i lončarstvom. Englesku književnost studirala je na Sveučilištu Oxford, nakon čega je nekoliko godina radila u jednoj gradskoj tvrtki. Godine 2017. magistrirala je kreativno pisanje na Sveučilištu East Anglia na kojem je dobila stipendiju „Malcolm Bradbury“. Tvornica lutaka, Elizabethin prvijenac, osvojio je nagradu Caledonia Novel Award 2018.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pratite nas na Instagramu