Categories KNJIGE

NEISPRIČANA PRIČA

Kad je princeza Diana poginula u pariškom tunelu, imala je 36 godina. Da je preživjela, kakav bi njezin život bio danas? U romanu “Neispričana priča” Monica Ali, jedna od najcjenjenijih britanskih spisateljica, zamislila je drukčiju Dianinu sudbinu.

Engleskinja Lydia živi u zabačenom gradiću u Americi, u koju se doselila prije 10 godina. Uskom krugu prijatelja malo otkriva o sebi, radi u prihvatilištu za pse i u vezi je s muškarcem iz susjedstva koji je obožava, ali o njezinoj prošlosti gotovo ništa ne zna. Katkad u časopisima traži fotografije iz Londona kako bi osjetila dašak starog života, a prilično je potrese članak o koncertu koji organiziraju sinovi princeze Diane za 10. obljetnicu majčine smrti. I tek kad uspije uspostaviti krhak mir u svom životu, u gradiću se pojavljuje netko iz njezine prošlosti…

Tko je zapravo ona?

Zamislite da je ta žena bila jedna od najfotografiranijih žena na svijetu. Ona koja je očarala cijeli svijet. Žena čiju su smrt oplakivali milijuni ljudi, a ona je bila živa.

Nakon objavljivanja romana Brick Lane koji prati sudbinu djevojke iz Bangladeša koja dolazi u London zbog udaje za starijeg muškarca, kritičari su Monicu Ali prozvali jednom od najvažnijih britanskih spisateljica novije generacije. Objavljivanje “Neispričane priče” izazvalo je, pak, buru u Velikoj Britaniji zbog teme s kojom bi se rijetko koji drugi pisac takve književne reputacije uhvatio u koštac – likom i djelom princeze Diane. Ona je to učinila i ostala dosljedna glavnim adutima prethodnih romana – umješnom pripovijedanju i tankoćutnoj psihologizaciji. U romanu se autorica fokusira na psihičko stanje glavne junakinje i progovara o cijeni popularnosti te mogućnosti, odnosno nemogućnosti bijega od samoga sebe.

“Neispričana priča” čitak je i višeslojan roman, napet poput najboljeg psihološkog trilera.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pratite nas na Instagramu