Categories KNJIGE

„Blackout“ je spektakularan tehno-triler o svijetu bez električne energije

Ako mislite da ste sigurni, razmislite još jednom – dok ne bude prekasno

Premisa ovog romana toliko je jednostavna da je to pomalo smiješno. Ono što nije nimalo smiješno su posljedice te premise – nestanka struje u Europi na tjedan dana. Sad, pomislit ćete da tjedan dana ne znači puno, ali to ćete učiniti zato što niste svjesni povezanosti našeg modernog svijeta. Kako se sofisticiranost tehnologije razvija, tako sve postaje povezano poput biološkog organizma koji nije u stanju funkcionirati ako jedan (doduše vrlo ključan) dio nije u funkciji.

U slučaju da se sustavi električne energije uruše, ne bi “pao” samo internet, palo bi baš sve. Jer bez struje ne postoji moderna civilizacija. Nema hrane, grijanja, automobila, bolnica, vijesti i komunikacije. A ono što je mnogima najgore od svega – važno poput disanja – nema objavljivanja selfija na vašim omiljenim društvenim mrežama. Rekli smo vam, vrlo neugodna situacija.

Izdavač o knjizi kaže sljedeće:

”Odbrojavanje je počelo… Hladna je noć u Milanu i Piero Manzano samo želi stići kući. Iznenada se semafori ugase. Manzanova Alfa strada u lančanom sudaru, a on se iz automobila izvuče lakše ozlijeđen. No semafori se nisu ugasili samo u toj ulici – u cijelom gradu ne radi nijedan semafor i nijedno svjetlo. Diljem Europe kontrolori u nevjerici gledaju kako elektroenergetske mreže padaju jedna za drugom. Bez struje za grijanje ljudi se počinju smrzavati. Zalihe hrane i vode brzo presušuju. Broj mrtvih vrtoglavo raste. Bivši haker i aktivist Manzano ubrzo postaje glavni osumnjičenik. Ali on je i jedini koji može pronaći prave napadače. Može li Manzano srušiti veliku terorističku mrežu prije nego što bude prekasno?”

Autor knjige, austrijanac Marc Elsberg, ideju za svoj, sada već golemi hit Blackout, začeo je u dokonu razmišljanju te se njome zabavljao kao potencijalno mogućim scenarijem. Što je više ulazio u priču, to su više postajale jasne katastrofalne situacije koje bi makar i samo kratka odsutnost električne energije povuklo sa sobom. Ukratko, nastao bi popriličan kaos nemjerljivih krajnjih razmjera.

Glavni protagonist romana notorni je haker koji, zbog toga što sumnja na ovu diverziju pada upravo na tu subverzivnu skupinu, biva optužen za nedjelo. No on je ujedno i jedina osoba koja ima sposobnost ovaj napad zaustaviti prije nego što bude prekasno. A vrijeme je u ovom slučaju od presudne važnosti.

Tako knjiga kreće od nultog dana, a radnja skače iz jednog europskog grada u drugi, prateći, gotovo novinarski minuciozno, događaje koji prate nestanak energije. Dan 1, dan 2, dan 3… a čitatelja oblijeva hladan znoj, gotovo kao da se to sve upravo događa u stvarnom vremenu. Poglavlja su kratka, a tempo knjige ubrzan, baš kako priliči ovom tipu trilera – gotovo definicija knjige koja oduzima dah i vrijedne sate sna. Vrlo napeta i vrlo realistično stravična knjiga koja ulazi u dubinu našeg svakodnevnog života i iznosi problematiku koja ga okružuje a da toga većina nije svjesna. (Egmont, 99,00 kn)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pratite nas na Instagramu