Categories Izložbe

“KRAJOLICI LABIRINTA” Ružice Milenković u Muzeju Mimara

Izložbom umjetničkih instalacija na ogledalima u Muzeju Mimara predstavlja se autorica i umjetnica Ružica Milenković. Otvorenje izložbe održat će se 15. veljače 2019. u 19.00 sati, a posjetitelji će izložbu moći razgledati do 24. veljače 2019.

Život promatran kao labirint, mreža mogućih životnih puteva, onih slijepih i onih otvorenih; krajolici kao posebne točke unutar labirinta, svojevrsna odmoriša u tom koračanju. Mjesta koja putnike hrane i napajaju snagom, mjesta inspiracije, za nastavak puta. Niz od šest ogledala Ružice Milenković započinje Guardianom, čuvarom labirinta i svih onih koji njime koračaju.

Recenzent izložbe Davorin Vujčić navodi kako je autorica neke kompozicije izvela kao geometrijske strukture kvadrata i pravokutnika (Grad koji izmiče), dok su druge melodioznim krivuljama poprimile organički oblik s obiljem asocijacija (Čuvar labirinta). Uz kolorističke efekte koje izvlači iz plavetnila lapis lazulija, zelenila ahata ili ljubičastih odsjaja charoita, Ružica Milenković katkad reducira boju te kalcitom, gorskim kristalom i oniksom stvara monokromne i crno-bijele strukture. Odluka zanemarivanja funkcionalnosti donijela je promjenu i na semantičkoj razini, odnosno pomak od utilitarnog predmeta ka samodostatnom estetskom djelu… taj likovni postupak može se smatrati autentičnim doprinosom našoj primijenjenoj umjetnost.

U sklopu izložbe umjetničkih instalacija na ogledalima “Krajolici labirinta” autorica će izložiti i nakit.

O Autorici

Ružica Klaričić Milenković rođena je 1972. u Vrgorcu. Diplomirala je na Ekonomskom fakultetu, ali je njezina umjetnička priroda prevagnula te se okreće lijepom u sebi i oko sebe – kroz nakit, fotografiju, izradu ogledala u jedinstvenoj tehnici. Područja njezinog umjetničkog interesa su raznolika, a njezin rad zapažen i od struke nagrađivan. Široj javnosti predstavila se putem sedam samostalnih te sudjelovanjem na dvadesetak skupnih, domaćih i inozemnih izložbi.

Otvorenje izložbe: 15. veljače 2019. u 19 sati u Muzeju Mimara, Rooseveltov Trg 5

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pratite nas na Instagramu