Categories Inspiriramo vas

Ne spavate dovoljno? Budite spremni na ove opasne posljedice

Iako najčešće smatramo da je san važan zbog osjećaja odmornosti tijekom dana, broj sati koje provodimo spavajući za posljedicu mogu imati još neke, manje ili veće, fizičke i mentalne nelagodnosti. Ovo su najčešće među njima…

sleeping-690429_640

Usporenost

Ljudi koji spavaju šest sati imaju usporene kognitivne sposobnosti, gotovo jednake onima koji 48 sati uopće ne spavaju! Ako ne spavate minimalno osam sati, tijekom dana sigurno ćete osjetiti otežanu koncentraciju i smanjeno kratkoročno pamćenje.

Razdražljivost

Ako u situacijama u kojima to nije očekivano, a ni primjereno, imate ishitrene i bijesne reakcije, to može biti posljedica manjka sna. Naime, nedostatak sna čini da su emocionalni centri u mozgu i do 60 % reaktivniji. Drugim riječima, nećete moći postići to da obradite svoje osjećaje i reagirate zrelo i odraslo.

Prejedanje

Poremećaj rada hormona zaduženih za osjećaje gladi i sitosti sigurna je posljedica manjka sna. U tom slučaju povećava se rad hormona grelina, koji nam poručuje da smo gladni, a smanjuje rad hormona leptina zaduženog za sitost.

Rasipništvo

Ako vam se sve češće događa da neplanirano i brzopleto trošite velike svote novca, uzrok takvom ponašanju možda trebate potražiti u nedovoljnoj količini sna. Ovo se događa zbog smanjene kontrole impulsa u mozgu, koja za posljedicu ima smanjeno razmišljanje o mogućim posljedicama.

Bolesti

Jedno nedavno provedeno istraživanje pokazalo je da se kod pojedinaca koji spavaju manje od šest sati dnevno javlja četiri puta veća vjerojatnost da će se prehladiti od onih koji spavaju više.

Izvor: Life Content
Foto: Pixabay

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pratite nas na Instagramu