Categories Inspiriramo vas

#gogreen: 10 zelenih odluka kojima svakodnevno možete doprinijeti očuvanju planeta

Znate li da vrste biljaka i životinja, zahvaljujući djelovanju čovjeka, danas izumiru između 1000 i 10000 puta brže nego što bi se to događalo zahvaljujući prirodnim procesima? Poneki znanstvenici procjenjuju da na godišnjoj bazi izumire alarmantnih 200 vrsta što, naravno, itekako utječe na prirodni ekosustav o kojem ovisi i ljudska populacija. Svake se minute u oceane baca cijeli kamion plastike, a prema procjenama Organizacije za prehranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda, imamo još samo 60 godina žetve prije nego što se obradiva zemlja potpuno iscrpi i izgubi, baš poput četvrtine Zemljine površine koja je danas već izgubljena zbog deforestacije, erozije i štetnih poljoprivrednih praksi.

Trebate li još dokaza da je stanje alarmantno, spomenut ćemo da se procjenjuje kako će mnogi svjetski gradovi, uključujući London, Šangaj, Bangkok, Miami, Venecija i Rio De Janeiro, prije kraja ovog stoljeća biti pod vodom ako se globalno zatopljenje ne zaustavi na 1,5 stupnjeva Celzijevih. Ako vam ni to nije dovoljno, dobro je znati da će većina svjetskog bogatstva s globalnim zatopljenjem biti uništena, a stope samoubojstava će porasti, kako izvještava studija objavljena www.nature.com.

Jasno, ovo su samo neke od niza posljedica ljudskog djelovanja o kojima se danas mnogo govori no, čini se, sve to i dalje nije dovoljno da se velike i prijeko potrebne promjene počnu događati. Dok čekamo da vlade poduzmu određene korake, ne smijemo zaboraviti da smo svi mi odgovorni za vlastite postupke te da svi možemo malim promjenama utjecati na stanje naše planete. Vjerujemo da ćete se složiti, čekanje da netko drugi to učini umjesto nas ne vodi ka svijetloj budućnosti. Pitate li se kako točno početi, odnosno što možete učiniti kako biste prekinuli prakse koje jako štete našoj planeti, u nastavku donosimo nekoliko ideja koje možete isprobati već danas. Zapamtite da vas ove sitne izmjene u svakodnevici ne stoje puno, a planeti ćete svakako pomoći.

1. Recite “NE” plastičnim vrećicama
Vaše banane u supermarketu doista ne trebaju vlastitu vrećicu, kao ni rajčice koje ćete ionako oprati kod kuće prije korištenja, zar ne? Plastične vrećice su toliko rasprostranjene da ih većina nas bez razmišljanja uzima u svakoj prodavaonici i gomila kod kuće u ladicama predodređenima samo za plastične vrećice. Osim što možete sa sobom uvijek nositi platnenu torbu koju ćete koristiti umjesto vrećica koje uzimate u dućanu, nemojte uzimati posebne vrećice za voće i povrće jer vam one zaista nisu potrebne. Zapamtite da potražnja stvara ponudu, pa sve dok vi tražite plastičnu vrećicu, one će se i proizvoditi.

2. Birajte bambus
Znate li da plastičnoj četkici za zube treba čak 400 godina da se razgradi? Alternativa su četkice s drškom od bambusa koje su biorazgradive.

3. Minimalizirajte svoju beauty rutinu
Popularizacija korejske beauty rutine koja se sastoji od 10 koraka svakako je doprinijela tome da svi postanemo zaluđeni njegom kože, što je dovelo i do prepunih kupaonskih polica. Pitanje koje si trebamo postaviti jest trebaju li nam zaista sve te bočice? Svedite svoje beauty rutine na ono najosnovnije, birajte proizvode u staklenim bočicama, kupujte novo samo onda kad potrošite staro…

4. Koristite ručnike i kuhinjske krpe
Kupovanje papirnatih ručnika u plastičnom pakiranju ne samo da škodi novčaniku, nego i planetu. Za brisanje radije koristite ručnike i kuhinjske krpe koje možete prati i iznova koristiti.

5. DIY
Kad biste znali kako je lako napraviti vlastite proizvode za čišćenje, više nikad ne biste kupili gotove proizvode. Osim što su blaži po našu planetu, vrlo su jednostavni za napraviti, a k tome će biti blaži i za vaš novčanik.

6. Pametno kupujete
Kad god možete, kupujte u rinfuzi kako ne biste bespotrebno gomilali otpad. Također, namirnice kupujte prema planu koji ste napravili za tjedan, kako hranu ne biste bacali.


7. Zavolite vintage
Umjesto bjesomučnog kupovanja nove, trendi odjeće, bacite oko na dućane sa second-hand i vintage odjećom. Odjeću koju više ne trebate poklonite onima kojima je potrebna ili humanitarnim udrugama.

8. Dobre stare staklenke
Umjesto da hranu skladištite u plastične posude, birajte staklenke koje ćete koristiti uvijek iznova, a i lijepo će izgledati na otvorenim policama. U staklenkama čak možete na posao nositi i unaprijed pripremljen ručak.

9. Odvajajte otpad
Nešto što se u europskim zemljama odavno podrazumijeva, kod nas je još u povoju. Stoga, krajnje je vrijeme da počnete odvajati otpad u vlastitom domu i neka vam izgovor nipošto ne bude činjenica da se otpad na kraju lanca ne reciklira adekvatno. Bitno je da vi napravite sve što je u vašoj moći.

10. Smanjite konzumaciju mesa i mliječnih proizvoda
Konzumacija životinja i životinjskih namirnica zagađuje i iscrpljuje tlo, pridonosi deforestaciji, nestašici vode i globalnom zatopljenju. Masovni uzgoj životinja za hranu odgovoran je za više stakleničkih plinova nego što ih proizvodi cjelokupni svjetski promet. Informirate li se samo malo o notorni praksama na farmama za uzgoj životinja, vjerujemo da ćete barem poželjeti smanjiti konzumaciju mesa, a isto vrijedi i za mlijeko i mliječne proizvode. Ovo vam svakako može biti početak informiranja.

Foto: Unsplash

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pratite nas na Instagramu