Categories HOME

PERETE LI DOM SREDSTVIMA KOJA SADRŽE KLOR? Odmah prestanite!

FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES
FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES
FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES

Ako niste sigurni koji su sastojci štetni ili se ne želite baviti čitanjem deklaracija na proizvodima za čišćenje vašeg doma ili radnog mjesta, najbolje je rješenje da kod čišćenja koristite sodu bikarbonu i ocat.

Kada je riječ o dezinficiranju raznih površina u našem domu, odmah pomislimo na onaj miris klora i površine bez bakterija.

Mnogi danas u svoju shopping košaricu samo ubace proizvode na koje su već navikli ili ih jednostavno privlači ambalaža ili dodani miris, ali upravo ta navika i dugotrajnije korištenje štetnih proizvoda mogu itekako poremetiti našu zdravstvenu ravnotežu. Klor nalazimo u sredstvima za čišćenje WC-a, u proizvodima za izbjeljivanje odjeće te uklanjanje plijesni i gljivica. Takvi proizvodi mogu izazvati probleme s radom štitnjače i dišnim putevima. Posebice ih nemojte upotrebljavati ako u vašem domu boravi i dijete. Prosječno kućanstvo sadrži oko 62 otrovne kemikalije, poručuju stručnjaci za zaštitu okoliša. Riječ je o ftalatima, sintetskim mirisima, opasnima po zdravlje sastojcima iz raznih sredstava za čišćenje pećnice i sl. Ti su sastojci povezani s nastajanjem raznim bolesti, poput astme, raka, poremećajem ravnoteže hormona, problema s dišnim putevima, neplodnošću.. Triklosan je, primjerice, antibakterijsko sredstvo koje se može naći u mnogim antibakterijskim sapunima te sredstvima za pranje posuđa. Pogledajte deklaracije artikla koje kupujete, čak napišite na papir ili u svoj pametni telefon štetne sastojke koji se najčešće pojavljuju u raznim kućanskim proizvodima te ih izbjegavajte pri kupovini. Uvijek možete uzeti sredstvo ili proizvod koji će imati kraći uporabni vijek, ali će sačuvati vaše zdravlje.  Ako niste sigurni koji su sastojci štetni ili se ne želite baviti čitanjem deklaracija na proizvodima za čišćenje vašeg doma ili radnog mjesta, najbolje je riješenje kod čišćenja koristiti sodu bikarbonu i ocat.

FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES
FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES

IZVOR: vECERNJI.HR

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pratite nas na Instagramu