Categories HOME

NAJVEĆE POGREŠKE KOJE RADITE kada u kući nestane struje

FOTO: THINKSTOCK/GULIVER IMAGES
FOTO: THINKSTOCK/GULIVER IMAGES
FOTO: THINKSTOCK/GULIVER IMAGES

Radi sigurnosti vas i vaših ukućana, ali i kako biste spriječili mogućnost štete te si olakšali dok se struja ne vrati, kada u vašem domu nestane struje nikada nemojte…

1. … koristiti svijeće
Paljenje svijeća kada nestane struje čini se kao klasično rješenje, ali to nikako nije najsigurnija opcija. Djeca ili kućni ljubimci lako mogu srušiti svijeću i nikada ne biste smjeli ostaviti svijeću bez nadzora kada idete iz sobe u sobu. Pripazite i kada rukujete s držačima svijeća, koji mogu postati vrlo vrući akk ostavite da svijeća gori predugo.

Umjesto svijeća, bolje rješenje bit će da na određena mjesta u domu gdje vam je svjetlo najpotrebnije stavite ručne svjetiljke na baterije te povremeno provjerite rade li.

2. … ostaviti veće kućanske aparate uključene u struju
Čim nestane električne energije, isključite iz struje sve veće aparate u domu, poput televizora, računala i sličnih aparata, a manje samo možete ugasiti, poput svjetiljki i radija. To je bitno napraviti, jer ako svi aparati ostanu uključeni, kada se struja vrati, može doći do strujnog udara koji će spržiti elektroničke naprave ili preopteretiti strujni krug vašega doma.

3. … prečesto otvarati hladnjak ili zamrzivač

Ako tijekom nestanka struje ne otvarate hladnjak ili zamrzivač, hladan zrak će ostati unutra i spriječiti da se namirnice pokvare. Štoviše, neotvoren hladnjak može održavati odgovarajuću temperaturu barem četiri sata, a u dobrom zamrzivaču namirnice mogu biti sigurne i do dva dana.

Ako do nestanka struje dođe kada je vani vruće, preporučuje se staviti prekrivač na hladnjak i zamrzivač koji će poslužiti kao dodatni sloj izolacije.

4. … dopustiti da se slavine previše ohlade

Ako struje nestane tijekom zime, postoji opasnost da se voda u slavinama zamrzne što može dovesti do pucanja slavina. Dok su pipe u novijim i renoviranim kućama vrlo vjerojatno pravilno izolirane, u starijim kućama dobro je provjeriti pipe u podrumu, garaži te vanjski vodovod i ako su pipe neizolirane omotajte ih u izolacijsku pjenu, stare prekrivače ili ručnike te ostavite da voda lagano curi kako biste smanjili rizik od smrzavanja.

5. … koristiti svu vodu odjednom 
Kod dužeg nestanka struje, toplu vodu treba trošiti umjereno jer može doći do njezinog pomanjkanja. Stoga, kako u vašem domu ne bi ponestalo vode, budite štedljiviji s vodom kada se tuširate i puštate vodu u WC školjci.

6. … pretjerano koristiti mobitel
Kako biste skratili dosadu dok nema struje, možda ćete i posegnuti za mobitelom kako biste surfali internetom ili igrali igricu, ali pripazite da ne pretjerate i da vam se na mobitelu ne potroši baterija.

A u ovakvoj situaciji svakako je dobro uz sebe imati mobitel s punom baterijom u slučaju da morate obaviti hitan poziv. Kako biste dodatno sačuvali bateriju, isključite sve aplikacije koje trenutačno ne koristite.

IZVOR: ZADOVOLJNA.DNEVNIK.HR

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pratite nas na Instagramu