Categories Događanja

Najproduktivniji hrvatski pisac Pavao Pavličić predstavio stoti roman „Bakrene sove“ i drugo kolo izabranih djela

Književnik Pavao Pavličić predstavio je u četvrtak u Zagrebu svoju jubilarnu stotu knjigu, roman “Bakrene sove” i drugo kolo izabranih djela koje sadrži pet naslova u izboru književnice Julijane Matanović.

Predstavljajući čak šest novih izdanja njegovih naslova na promociji u Društvu hrvatskih književnika, glavni urednik Mozaika knjiga Zoran Maljković istaknuo je kako je riječ o piscu koji bi, s obzirom na svoj opus, trebao imati barem 30 knjiga uvrštenih u izabrana djela.

Da je izbor bio težak složila se i pogovarateljica i izbornica izabranih djela Julijana Matanović. Napraviti izbor za drugo kolo njegovih izabranih djela nije bio nimalo lak jer za razliku od prvoga kola u koje su uključeni isključivo lektirni naslovi, drugo je temeljeno više na osobnoj čitateljskoj naklonosti.

O knjizi „Bakrene sove“ govorio je njezin recenzent Zlatko Kramarić, koji je kazao kako je Pavao Pavličić “hrvatski Balzac”, pisac koji je svojim proznim opusom zaslužan za cijeli niz “žanrovskih fajlova” u hrvatskoj književnosti, “koje je upravo on popunio”. “Danas kad govorite o hrvatskom krimiću, morate pomisliti na Pavla Pavličića; kad govorite o fantastičnom romanu, prva vam je asocijacija Pavao Pavličić”, rekao je Kramarić.

Pavličić je zahvalio svima koji su sudjelovali u realizaciji izdanja i njihovu predstavljanju. “Svaku od tih knjiga pisao sam s jednakim zalaganjem, s jednakom snagom i jednakim očekivanjima”, rekao je. “Neke su prošle bolje, neke su prošle slabije, ja ne mogu o tome suditi, ali izbor koji je načinjen meni se jako sviđa”, dodao je pisac.

Isječke iz romana čitala je Anja Šovagović Despot, koja se posebno osvrnula na film “Ritam zločina”, po Pavličićevoj priči “Dobri duh Zagreba”, u kojemu je, kako je ocijenila, njezin otac Fabijan Šovagović “ostvario jednu od svojih možda najboljih filmskih uloga”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pratite nas na Instagramu