Categories Događanja

Melita Rundek na promociji knjige „Moj tata Plavac“ poručila: „Djeci moramo pružiti dobre uzore!“

Spisateljica za djecu i mlade Melita Rundek predstavila je u Centru mladih Ribnjak svoju najnoviju knjigu u izdanju Mozaika knjiga Moj tata Plavac. Nagrađivana zagrebačka spisateljica u svojem novom romanu govori o problemima koje svakodnevno čitamo u rubrikama crne kronike i to kroz suprotstavljene stavove i veliki jaz između bogatih i siromašnih. Roman koji je inspiriran istinitim događajima na surov način prikazuje kako se društvo kroz cijeli život drukčije odnosi prema djeci različitih imovinskih stanja, ali sa snažnom porukom da ljude ne treba gledati kroz novac.

Živimo u vremenu kada djeci serviramo knjige u kojima je život lijep, krasan i predivan. Dovoljno je da djeca izađu na ulicu i shvate da to nije tako. Ne priklanjam se struji pisaca koji pišu da je život savršen. Ovaj roman je inspiriran istinitim događajima. Osnovna poanta ove knjige je da djeci moramo pružiti dobre uzore jer gledajući TV i čitajući novine djeca imaju prilike upoznati različite ljude za koje uopće ne znamo što rade u životu i kako doprinose životu“, poručila je Rundek.

Rundek smatra da je njezin najnoviji uradak rijedak suvremeni roman koji govori o nečem o čemu svaki dan čitamo po crnim kronikama te da knjiga nastoji uspostaviti adekvatne moralne uzore, a da pritom ne bude dosadna i docirajuća, nego realna i uzbudljiva.

Na promociji knjige Moj tata Plavac osim autorice govorila je i kritičarka te teoretičarka dječje književnosti Diana Zalar koja književni rad Melite Rundek prati već dugi niz godina.

Iako je ova knjiga napisana u samo sedam dana, ona je jako dobro promišljena. Na ovu knjigu gledam kao na izuzetnu pohvalu čestitosti. Upravo radnja ispričana kroz više likova različite dobi, stavova i spola dodaje uvjerljivost ovom romanu. Istina, autorici bi pisanje romana kroz samo dva ili tri lika bilo mnogo jednostavnije, ali ovako je natjerala sve čitatelje da stvaraju svoje mišljenje i zauzmu svoj stav“, rekla je Zalar.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pratite nas na Instagramu