GASTROTRANSFER GODINE! ČAROBNICA SLASTICA, PETRA JELENIĆ, NOVA JE PASTRY CHEFICA BLUESUNA: „Ovo mi je najozbiljniji zadatak u karijeri koji ne mogu dočekati“

SHARE

Transfere uglavnom vezujemo uz sport, no u zemlji u koja ima iznimno uzbudljivu kulinarsku scenu, jednako se, ako ne i pažljivije prate potezi njezinih najboljih chefova.

I uistinu, njihovi i ih vjerni obožavatelji prate kamo god krenuli. No baš uz, a i zbog njih, digla se cjelokupna kvaliteta ponude u Hrvatskoj i obrazovala klijentela koja zna i može birati.

Najnoviji je onaj Petre Jelenić, najpoznatije hrvatske pastry chefice, majstorice za slatko, koja se, kroz 23-odišnju karijeru dokazala u cijelom lancu uglednih hotela i restorana, te kao konzultantica. Njezina razigrana mašta, u kombinaciji s golemim znanjem i vještinom stvara slastice koje se s pravom mogu nazvati remek djelima, neprekidno smišljajući nešto novo, putujući kroz okuse, boje i mirise i vrijeme jer baš na tradicionalnim kolačima, dorađenim inovativnim pristupom stekla je cijelu vojsku poklonika i obožavatelja. Ona materiju poznaje u dušu, dok njezine prezaposlene ruke – neprestano stvaraju nešto novo.

Kako sama kaže: “Mi, svojim rukama stvaramo hranu za druge ljude, koju će oni prinijeti ustima- smatram to iznimno intimnim činom i u popunosti sam mu posvećena.

Često puta kad se uzrujam, kažu mi: ‘Daj se smiri, to su samo kolači…’. Onda se tek zainatim. Meni je to užasno važno i mora biti najbolje što u tom trenutku mogu napraviti. Obožavam kreiranje, mirise, teksture. Nebitno mi je radila ja delikatne torte, mijesila prhko tijesto ili razvlačila savijače. Bitno mi je da stvaram.“

Nakon godina stvaranja provedenih u privatnom biznisu, i kao jedna od najtraženijih konzultantica u Hvatskoj, odlučila se na zaokret u karijeri i prihvatila ponudu kompanije Bluesun Hotels & Resorts, gdje dolazi na mjesto korporativne pastry chefice i predavačice na internoj Bluesun Akademiji.

Dugo godina radila sam kao pastry chef u raznim hotelima i u jednom momentu je došlo do zasićenja. Trebao mi je neki preokret, novi izazovi i način rada. Radila sam neko vrijeme u cateringu, četiri godine vodila sam slastičarnicu u Zagrebu. Nakon toga sam krenula baviti se više konzultacijama i razvoju svog slastičarskog brenda PJ.”

Otišla sam iz korporacije, s razlogom. I sad se vraćam u korporaciju – s dobrim razlogom….“

Prije nekoliko mjeseci su me kontaktirali iz Bluesuna. Prihvatila sam poziv na sastanak i ostala iznenađena pristupom i entuzijazmom. Odmah, na prvu mi se svidio stav, imala sam dobar osjećaj. Nakon još nekoliko sastanaka i izvida većine hotela prihvatila sam poziciju korporativne pastry chefice jer ovdje se odvija jedna posebna,trajna i ozbiljna priča. Točnije – ovdje se izuzetno seriozno pristupa gastronomiji.

Bluesun ima velike ambicije, a s obzirom na to da sam vidjela koliko su dosad postigli i napravili za domaću gastroscenu, uvjerena sam da možemo napraviti i još jedno čudo – ono slatko.

Fasciniraju me njihovi projekti vina Stina, vlastite ekofarme goveda u Slavoniji, a ono što me, da tako kažem – kupilo, jest njihova Akademija.”

Tako će gosti 15 hotela ovog lanca imati privilegiju uživanja u njezinim slasticama koje oduzimaju dah.

Jednako tako će i polaznici Bluesun Akademije, jedinstvenog projekta u hrvatskom hotelijerstvu na koji se ovaj lanac odlučio prije osam godina kako bi kontinuirano, dodatno usavršavao svoje osoblje, ali i učenike srednjih strukovnih škola – imati jedinstvenu privilegiju da im baš ona bude jedan od predavača.

Jednako koliko volim svoj poziv, toliko volim i podučavati. Iskreno cijenim volju pojedinaca za slastičarstvom i ako mogu pomoći savjetom, receptom ili pokaznom radionicom, s veseljem ću to učiniti.

Čim sam počela raditi, a imala sam 17, već sam nekako, prirodno, počela i učiti ljude oko sebe –čim bih nešto savladala, rado bih objasnila kako sam nešto napravila.

Završila sam školu za slastičara, no ozbiljno sam počela učiti kad sam počela raditi. Imala sam sreću da sam radila s divnim kolegicama i kolegama koji su imali razumijevanja za moj temper tantrum svaki put kada mi nešto ne bi uspjelo. Pa bih ponavljala i ponavljala dok ne bi bilo solidno.

Uspjeh svojih učenika gledam kao svoj uspjeh. Što nas je više kvalitetnih, slastičarska scena će se sve više mijenjati. Kroz Akademiju imam izravan način utjecati na kvalitetu slastičarstva. Mislim da mi je to najozbiljniji zadatak u karijeri koji ne mogu dočekati.”

Ova je Akademija dala već nekoliko generacija vrhunski obrazovanih učenika – većina je svoju karijeru nastavila upravo u Bluesunu, a ostali su zbog svoje kompetencije i profesionalnosti naobrazbe izuzetno traženi na tržištu.

Stoga su ove godine ponovno odlučili stipendirati učenike strukovnih škola koji se školuju u najjtraženijim zanimanjima u Hrvatskoj – a to su kuhar, slastičar i konobar – a obrazovat će ih, pratiti i savjetovati vrhunski tim hrvatskih gastro stručnjaka: nagrađivani chef Tomislav Kožić kao executive chef Bluesun lanca, Petra Jelenić – korporativna pastry chefica, Damir Klisurić – korporativni bar manager, Jakov Tironi – glavni sommelier Bluesuna te Srećko Sulić i Mladen Bartol – interni treneri za restoransko poslovanje.

Volim raditi s djecom, a to je ujedno i najizazovniji i najodgovorniji dio procesa. Puno se toga promijenilo od vremena kad sam se školovala i upravo zato smatram da im je Akademija potrebna.

Za rad s djecom treba veliko strpljene koje mi imamo. Treba im opet i opet pokazati kako se nešto radi. I objasniti zašto se nešto radi. Ja nisam nikada prihvaćala odgovor – ‘zato što to ja tako kažem’. Naučiti ih treba kako se radi starinski.jer često će im trebati, no moraju poznavati i najnoviju kuharsku opremu. Pokaži tehnike, objasni termine. Objasni kemijski proces, objasni namirnicu, temperaturu. 100 puta.“

100 puta, po 100 puta, očekuje ih nezaboravno iskustvo pod budnim okom vrhunskom tima stručnjaka.

A možda 101. put i sami kreiraju nešto što će i njihove učitelje zapanjiti. Ne bi bilo prvi put.

Pratite nas na Instagramu

NEMA KOMENTARA

Ostavi komentar