DUBROVNIK UGOSTIO IZLOŽBU POSVEĆENU Tomažu Panduru: „Bio je lovac za snovima, lovac za ljepotom“

SHARE

Izložba fotografija Aljoše Rebolja Isklesano vrijeme – kazališni opus Tomaža Pandura u Hrvatskoj otvorena je sinoć, 22. kolovoza, u atriju palače Sponza, kao završni izložbeni program 68. Dubrovačkih ljetnih igara, u suradnji s udrugom Arterarij.

Na sinoćnjem vrlo emotivnom otvaranju izložbe govorili su glumac Romano Nikolić u ime Arterarija te Tomažova najbliža suradnica, dramaturginja i sestra Livija Pandur koja ja pozvala glumicu Pericu Martinović da pročita kratko pismo svoga oca Miše napisano Panduru u čast, za ovu prigodu. Autor fotografija i nekadašnji Pandurov suradnik, Aljoša Rebolj rekao je kako je Tomaž „uvijek znao inspirirati i od svih tražiti najviše“. Rebolj je istaknuo da mu je čast izlagati u impresivnom atriju palače Sponza, na mjestu gdje se skupljala kišnica, što ima posebno značenje za Tomažov redateljski rukopis. Voda. Njegov je teatar uvijek imao te arhetipske momente, pa je tako i u Medeji na Lovrjencu vrlo važna bila voda. Bio je lovac za snovima, lovac za ljepotom, a za sve ljubitelje kazališne umjetnosti bar su neki od tih trenuka uhvaćeni za vječnost na ovim fotografijama.

Tomaž Pandur bio je jedan od najznačajnijih suvremenih kazališnih redatelja koji je svojim radom i suradnjom s Hrvatskim narodnim kazalištem u Zagrebu, Dubrovačkim ljetnim igrama i brojnima drugima trajno obilježio i pridonio hrvatskoj kazališnoj sceni, a velik utjecaj ostvario i na brojnim inozemnim pozornicama. Smrt je Tomaža Pandura prerano i iznenada zadesila u dobi od 53. godine. Publika i danas ima snažna sjećanja na prepoznatljivu Tomaževu estetiku i kazališni jezik, a umjetnici koji su imali prilike raditi s njim sjećaju se njegovog vizionarstva te jedinstvenog procesa izgradnje kazališnog narativa i slike u upečatljive, zaokružene te uvijek nove cjeline. Njegova Medeja premijerno izvedena na Lovrjencu 2012. s Almom Pricom u naslovnoj ulozi, a u koprodukciji Igara i HNK u Zagrebu, postala je predstava trajno urezana u memoriju festivalske publike.

Izložbu koja je prvo u svibnju bila predstavljena u Laubi, svojom su podrškom omogućili Veleposlanstvo Republike Slovenije u Zagrebu, Web2Print, Printera i Pandur Theaters. Izložba će na Dubrovačkim ljetnim igrama za festivalsku publiku biti otvorena do 1. rujna, svakim danom od 18 do 22 sata.

Pratite nas na Instagramu

NEMA KOMENTARA

Ostavi komentar