Categories Događanja

Arterarij nastavlja s projektima uključivanja manjinskih skupina u umjetničke produkcije

Udruga djelovanja u kulturi arterarij organizira premijeru umjetničkog projekta “ČEKANJA“ 9. studenoga 2017. u 19.30 u prostoru na adresi Draškovičeva 25 u Zagrebu. Radi se o autorskom projektu Ozrena ProhićaRomana Nikolića i Mile Pavićević u suradnji s izvođačem/čicom Wisamom Al Obaidijem i Shaymom Al Zubaidi. Reprizne izvedbe bit će održane 10. i 11. studenoga u 19.30.

Arterarij je usmjeren na uključivanje predstavnika marginaliziranih i stigmatiziranih grupa u umjetničke produkcije. Njegov cilj nije propaganda, nego otvaranje umjetničkog prostora; demokratizacija produkcije; razbijanje granica i staklenih stropova. Arterarij izaziva status quo u društvu radom na promjenama u svom sektoru.

Ova produkcija polazi od uvjerenja da svaki čovjek na svijetu ima pravo na slobodu. Tretman azilanata i tražitelja azila te njihovo neprihvaćanje od strane društva i država ugrožava ovo temeljno ljudsko pravo. Koliko smo kao društvo otvoreni za prihvaćanje? Koliko smo svjesni da je mjesto rođenja okolnost koju nismo mogli odabrati? Zašto pojedinci u društvu osuđuju one koji su hrabro odlučili otići iz svoga doma, daleko od svojih obitelji, prijatelja, kolega i poznanika u potrazi za slobodom naspram života koji im ne omogućuje sigurnost, normalno i mirno okruženje, trajno živeći u strahu za sigurnost sebe i svoje djece?

 “Odnosi sila koji su zacrtali Wisamov put i Shaymino čekanje – nerazmjerni su s mogućnostima kazališnog aparata. Oni se tek moraju rješavati na drugim planovima, od onog zacrtanog plana kuće koji izvođači crtaju, na planu socijalne skrbi, obrazovanja, politike i državnog aparata. Odnosi koji su, pak, motor pokretač ove predstave su ljubavni odnosi muža i žene. Obitelji, empatije, brige, pa onda i kazališne igre i zajedništva.“  Mila Pavićević

Koautori: Ozren ProhićMila Pavićević i Romano Nikolić
Izvođač/ica: Wisam Al Obaidi i Shaymaa Al Zubaidi
Suradnica za scenski pokret: Zrinka Lukčec
Glazba i odabir glazbe: Damir Šimunović
Projekt je realiziran uz podršku Ministarstva kulture RH

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pratite nas na Instagramu