Categories Karijera & novac

JE LI ISTINA da premalo spavamo, a previše radimo?

Posao je postao prilično opterećenje u moderno doba jer priča o osam sati rada i jednako toliko zabave i sna ostala je duboko u povijesti – pritisak na zaposlenike da rade sve više postaje neizdrživ, a ono što pati jest, naravno, san.

Prema riječima Matta Walkera, profesora neurologije i psihologije sa Sveučilišta Berkeley, osamdesetih godina prošlog stoljeća ljudi su prosječno spavali nešto više od osam sati, dok sada, u moderno doba, spavamo 6,7 do 6,8 sati tijekom noći.

“Dakle, to je golemi gubitak sna u vremenskom okviru od samo 70 godina. To je gotovo 20 posto manje sna nego prije“, rekao je profesor.

Za odrasle, suvremeni svijet je pun stvari koje remete san. Kofein, koji nas održava budnim. Alkohol, koji razbija naš san i potiskuje sanjanje. Iako smo poboljšali uvjete za spavanje, počevši od boljeg madraca, do kuće bez duhanskog dima, naše kontrolirano okruženje također može stvoriti probleme, kako kaže Walker.

“Neki od razloga koji mogu djelovati iznenađujuće jesu centralno grijanje i klima. Dakle, prirodna pojava je da kada sunce zalazi, temperatura dramatično pada, a kada sunce izlazi, temperatura počinje rasti. Naše tijelo očekuje tu prekrasnu toplinsku smjenu. A ono što smo mi učinili jest to da se potpuno dislociramo iz prirodnog toka koji nam govori kada je vrijeme za spavanje i kada će nam priroda pomoći da zaspimo”, objasnio je Walker.

A onda i tehnološka čuda. Više čak ni ne govorimo o umjetnom svjetlu, sada su tu svi uređaji s LED ekranima koji odašiljaju moćan oblik plave svjetlosti.

“Sada ta plava svjetlost, nažalost, koči oslobađanje hormona melatonina tijekom noći, a melatonin nam treba jer nam signalizira kada trebamo ići na spavanje”, rekao je Walker, koji je dodao i da tehnologija također uzrokuje odgađanje spavanja. Ponoć je sada uglavnom vrijeme kada razmišljamo, vjerojatno pošaljemo našu posljednju e-poštu, kada “samo još jednom” provjerimo svoj profil na Facebooku.

I na sve to, možemo dodati potomstvo koje rano ustaje – gospodarski i socijalni pritisak da se radi više, spava manje i ideja da budemo poput poznatih svjetskih lidera – uključujući Donalda Trumpa, Baracka Obamu i Margaret Thatcher – koji, kako sami tvrde, normalno funkcioniraju i sa samo pet sati sna dnevno.

IZVOR: METRO-PORTAL.RTL.HR

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pratite nas na Instagramu