5 načina na koje možete iskoristiti chia sjemenke

by | 21 travnja, 2020

Jedna od boljih namirnica koju možemo imati u kuhinji, a posljednjih nekoliko godina se jako popularizirala – jesu chia sjemenke.

Uza sve ostale trendove na Instagramu i chia sjemenke su stigle na velika vrata lifestyle influencera koji su nam ih prezentirali kao namirnicu koja je trenutačno must-have u kuhinji ako iole težite zdravom životom. I nisu lagali. Chia sjemenke bogate su vlaknima, omega-3 kiselinama, proteinima, kalcijem i drugim mineralima, a apsorbiraju čak do 12 puta vode u svojoj težini, pa vas mogu držati i hidratiziranima. Upravo zbog toga, chia se nalazi u mnogim krekerima, granolama, čipsu i energetskim napitcima.

Posipajte ih po jelu
Chia sjemenke su odličan hrskavi dodatak vašem jogurtu, zobenim pahuljicama ili salatama, ali budite svjesni toga da kada malo odstoje u tekućini, pretvore se u male želatinaste kuglice, pa ako želite zadržati hrskavost, jedite odmah nakon što ih posipate.

Kombinirajte ih u jelima
Stavite punu žlicu chia sjemenki u smjesu za palačinke, muffine, kruh, na pečenu ribu i povrće ili u domaću granolu. S obzirom na njihov prirodni neutralni okus, chia sjemenke možete kombinirati gotovo bilo s čim.

Stavite ih u piće
U nekom dijelovima Mexica, chia sjemenke kombiniraju u limunadi. Sve što trebate je: voda, chia sjemenke, malo šećera i limuna ili limete te pustiti da odstoji. Ako ste obožavatelji bubble čaja, voljet ćete i ovaj napitak.

Domaće proteinske pločice
Postoje brojni recepti za domaće proteinske pločice, a idući put kad ćete ih pripremati, sjetite se ubaciti i chia sjemenke. Odlična je kombinacija s bobičastim voćem.

Chia u džemu
Džem je vrlo jednostavan za napraviti, a može vam stajati oko tjedan dana u hladnjaku ako ga radite na ovaj način. Budući da će se chia u ovom slučaju ponašati kao „vezivna tvar“ u džemu, neće vam trebati ništa više od šećera i voća. Za džem od borovnica dodajte nekoliko žlica javorovog sirupa ili meda, ¼ chia sjemenki na nekoliko šalica borovnica, a zatim kuhajte na srednje jakoj temperaturi dok se ne zgusne.

Foto: Unsplash