Categories Njega

ZNANSTVENICI OTKRILI što je zajedničko svim mladolikim ženama

FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES

Harvardski znanstvenici napravili su za kozmetičku kuću Olay veliko istraživanje kako bi doznali kako točno koža žena stari, a njihovo istraživanje obuhvatilo je žene različite dobi. U istraživanju se pokazalo da oko 10 posto žena znatno sporije stari od ostalih, a znanstvenici su povezali što je zajedničko tim ženama.

Zanimljivo, nije se pokazalo da ih geni čine mladolikijima, nego zapravo aktivnost gena koja ovisi o dobi osobe, godišnjem dobu i bioritmu. S godinama, aktivnost gena se smanjuje, što smanjuje proizvodnju kolagena, odnosno ubrzava starenje kože.

No, kako se pokazalo, na ovaj proces se može utjecati, i to životnim navikama i navikama u njezi kože. Pogledajte koja tri faktora mogu utjecati na aktivnost gena, koja su zajednička svim ženama iz onih sretnih 10 posto.

KORIŠTENJE KREMA SA ZAŠTITNIM FAKTOROM
Oko 78 posto žena koje je istraživanje svrstalo u skupinu koja sporije stari redovito koristi kreme s SPF faktorom. Također, 35 posto žena koje su izbjegavale sunčanje starjele su sporije.

VAŽNOST HIDRATACIJE
Žene koje su rekle da nemaju suhu kožu pokazivale su manje znakova starenja kože. I iako je ovdje ulogu odigrao njihov tip kože kao i okoliš u kojem žive, pokazalo se da je važnije to što su ne samo koristile hidratantna sredstva nego i to da su pile dovoljno tekućine. Dakle, jedna od najvećih tajni mladolikosti je u hidratantnoj kremi i u tome da pijete puno vode kroz dan.

POZITIVAN STAV PREMA SEBI
Treći faktor koji su znanstvenici uočili jest pozitivan stav prema sebi koje mladolikije žene njeguju. U ovom istraživanju zabilježen je kod 30 posto ispitanica čija je koža sporije starjela – zato više nemojte biti strogi prema sebi i naučite se voljeti – sad imate jedan razlog više za to.

FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES
FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES

IZVOR: GRAZIA.HR

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pratite nas na Instagramu