Categories Make-up

OPREZ! Umjetne trepavice mogu izazvati upalu oka!

FOTO: GULIVER/gETTY IMAGES

1

Umjetne trepavice predstavljaju trend u svim društvenim slojevima. Njihovo korištenje može dovesti do upale oka i izazvati alergijske reakcije, posebice kod osoba s osjetljivim očima.

Trend ugradnje umjetnih trepavica postao je novo opterećenje za zdravstveni sustav. Neke od dijagnoza s kojima se javlja sve više žena jesu upale oka, oštećenja vjeđa pa čak i rožnice.

Ljepilo može upasti u oko

Ova je pojava postala sigurno opterećenje za zdravstveni sustav, a upitne je uporabe. Nije toliko opasno da bi prijetilo sljepoćom, ali nosi cijeli niz komplikacija. Sâm postupak može izazvati eroziju rožnice, upalne promjene ruba vjeđe, a mijenja i normalnu „arhitekturu“ trepavica kao zaštitnog mehanizma pa stoga od jednog urednog travnjaka zapravo imate šikaru, navodi dr. Ognjen Zrinščak, specijalist oftamologije na Klinici za očne bolesti KBC-a Sestara milosrdnica, prenosi “Večernji list”. Dr. Zrinščak navodi kako je najčešće riječ o različitim iritacijama, dok samo ljepilo kojim se lijepe umjetne trepavice može izazvati kronični ili alergijski blefaritis, odnosno upalu očnih vjeđa. Niti dr. Zrinščak, a ni javnosti nije poznat sastav ljepila koja se koriste u ovom masovnom kozmetičkom tretmanu te postoji upozorenje da nije svako ljepilo isto već se koriste i ona ljepila u čijem je sastavu i formaldehid. Kao i svako drugo, ovo ljepilo ne postiže punu snagu istog trenutka, već je potrebno neko vrijeme da se osuši što znači da se, gravitacijski, ljepilo može spustiti u oko. Između ostalog, komplikacije može izazvati i postupak i princip rada, jer se u postupku manipulira rubom vjeđe koji je jako osjetljiv i u kojem se nalaze kanali žlijezda, objasnio je dr. Zrinščak.

Trepavice s eBaya

Riječ je o posljedicama koje se liječe i u spomenutoj klinici bolnice u Vinogradskoj, a sve to zbog trenda koji je aktualan među svim društvenim slojevima i generacijama. “Večernji list” navodi da cijena ugradnje varira od 250 do 800 kuna, a s porastom potražnje porasla je i ponuda, pa se sada ugrađuju i u nekim frizerskim salonima, mjestima za njegu noktiju ili pak „na crno“ za stotinjak kuna. Time dolazi i do povećanog rizika, objašnjava Ivona Petrić, kozmetičarka i vlasnica kozmetičkog salona. Ivona Petrić navodi kako se koriste svakakvi materijali, naručuju se jeftina ljepila i plastične trepavice s eBaya te se mora paziti i tko ugrađuje, jer je ugradnju važno obaviti pravilno. Također, navodi da je potrebno lijepiti jednu ekstenziju na jednu prirodnu trepavicu i to obavezno milimetar od korijena prirodne trepavice kako se ne bi zatvorila pora i kako biste izbjegli upalu.

Između ostalog, trepavice ne smiju biti slijepljene i na tretman ne bi smjele ići osobe koje imaju osjetljive oči, dok pribor mora biti sterilan, navodi kozmetičarka Petrić za “Večernji list”. Kao najveći problem izdvaja ugradnju trepavica od strane osobe koja nije stručna uz mogućnost da se dogodi alergijska reakcija na ljepilo. Ugradnja traje dva sata, dok nadopuna traje dvostruko kraće. I sama Ivona Petrić govori kako ima jako puno tretmana ugradnje umjetnih trepavica i kako se, uz redovite, svaki tjedan jave i nove klijentice.

FOTO: GULIVER/gETTY IMAGES
FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES

IZVOR: Večernji list

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pratite nas na Instagramu