Categories Fitness

AKO UPORNO VJEŽBATE i rezultati izostaju, ovo radite krivo

FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES

Kada počinjemo vježbati, povećati mišićnu masu i snagu nije teško i gotovo sve što radimo potiče rast mišića i povećaje izdržljivost. Ali kada se mišići adaptiraju, morali bismo trenirati pametnije da bismo i dalje vidjeli rezultate.

Vjerojatno se to i vama dogodilo. Dosegnuli ste takozvani plato i progresa više nema bez obzira na to što radili. Ako želite i dalje napredovati, morate mišićima dati izazov na nov i inovativan način. Naime, nakon nekog je vremena potrebno početi uvoditi nove vježbe i pokrete.

Možda previše trčite?

Prva je pogreška to da vjerojatno dovoljno ne trenirate noge. Osobito se muškarci znaju fokusirati na gornji dio tijela, prsa i ruke. Ali najjači mišići su u donjem dijelu tijela, a njihovo vježbanje otpušta hormone koji izgrađuju oblik i snagu tijela svugdje drugdje na tijelu.

Druga pogreška je to što možda previše trčite. To, naravno, nije gubitak vremena. Tijelo se brzo prilagođava na ponavljanje pokreta. Trčanje ne aktivira mišićna vlakna koja su izvanredni sagorijevači kalorija i izgrađuju tijelo.

Pomažu nove i izazovne vježbe

Treća pogreška može biti to da teret podižete previše polako. Znači, podižite teret energično, tako aktivirate više brzokontaktnih (fast twitch) mišića koji osiguravaju više snagu nego izdržljivost.

Četvrta pogreška je to da radite pokrete koji su vam poznati i ne pokušavate ništa novo za bolju snagu i izdržljivost. Malo izazovnijih i novih vježbi itekako će pomoći.

FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES
FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES

IZVOR: TELEGRAM.HR

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pratite nas na Instagramu