Categories Modni kutak

Limitirane kolekcije ogrlica Petre Grgasović

Petra Grgasović izrađuje limitirane kolekcije ogrlica za koje je potrebno minimalno mjesec dana za izradu, s obzirom na to da je svaki dio ogrlice ručno izlijevan, oblikovan, bojan i lijepljen. Izrađene su od visokokvalitetnog gipsa, akrilnih boja i eko kože.

bast2jpg

Jedne od njih upravo su Bast i Isis! U egipatskoj mitologiji Bast je bila drevna božica-mačka, štovana od Druge dinastije. Središte njenoga kulta bio je u Per-Bastu (grč. Bubastis) koji je imenovan njoj u čast. U početku ova drvena božica smatrala se zaštitnicom Donjeg Egipta, i prema tome prikazivana je kao razjarena lavica. I zbilja, njeno ime može se protumačiti kao “ženska proždiračica”. Smatralo ju se i čuvaricom faraona, i prema tome i čuvaricom najvišeg muškog božanstva, boga Ra koji je poput nje bio solarno božanstvo čime je dobila nadimke “Dama plamena” i “Raovo oko”.

bast1jpg

Isis je egipatska božica magije i ljubavi. Ona je i jedna od najvažnijih božica o kojoj je prvo bilo spomena u drevnom Egiptu. Ni jedno drugo egipatsko božanstvo nije imalo vrijeme u svojim rukama kao Isis. Sa strane egipatskih stanovnika ona je bila smatrana kao izvrsna majka-božica i predstavljala je majčinski duh u svoj najintimnijem obliku. I u Osirisovoj legendi ona je bila viđena kao poslušna supruga, ucviljena udovica i kao zaštitnica mrtvih.

nephthysjpg

bast3jpg

isisjpg

maat1jpg (1)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pratite nas na Instagramu