Categories Modne vijesti

PREKRASNE UKRASNE MAŠNICE napravljene od hrvatskog drva

Collection Polkadots (Foto: Maja Durle)

Nakon 10 godina iskustva na poslovima voditelja projekata u marketinškim i oglašivačkim agencijama, Maja Durlen odlučila je okrenuti novi stranicu u životu. Ljubav prema stvaranju i kreiranju nečega novoga oduvijek je postojala, ali tek nakon zasićenja rada pod neonskim svjetlima, Maja je počela više cijeniti druge stvari u životu, svoje vrijeme i slobodu.

Još kao dijete sam u tatinoj tiskari obožavala izrađivati svoje “posebne igračke” od restlova papira i još uvijek pamtim taj osjećaj sreće kada bi od “ničega” sama stvorila “nešto“. Najsretnija sam kad s nekog izleta ili putovanja dođem doma s genijalnim komadima odbačenih naplavina, grana, panjeva ili kamenja.

Fascinacija prirodom i njezinim resursima tek je početak priče. Nakon što je u njezin život, slučajno ili ne, ušetao “gospodin Savršeni”, Maja je dobila dodatan poticaj za izradu malih unikatnih djela. Zajedno su provodili sate i sate u radionici, a Maja je radila ono što je ispunjava i čini sretnom.

Maya loves Mr Bowtie (Foto: Maja Durle)

Zaljubila sam se. Pronašla sam osobu koja je ista ja, s nevjerojatnom potrebom za izražavanjem na kreativan način. Gledajući ga kako se u svoje slobodno vrijeme transformira svestranog umjetnika koji apsolutno sam napravi sve što zamisli, definitivno mogu zaključiti da je on bio moj poticaj. Malo-pomalo učio me raditi s različitom vrstama materijala i,  što je najvažnije, naučio me strpljenju i pedantnosti u svim procesima izrade.

Nakon izrade raznih svjetiljki, svijećnjaka i drugih artikala, usavršila je izradu mašni i pokazala ih najbližima. Oduševljenje i podrška prijatelja nije izostalo pa je o mašnama počela razmišljati kao o malom projektu. Tako se rodio brend Maya loves Mr Bowtie, znak stvarne ljubavi. Budući da su žene u 17. stoljeću mašne, odnosno kravate poklanjale svojim zaručnicima u znak ljubavi i vjernosti, Majin izbor imena posve je logičan.

Maya loves Mr Bowtie (Foto: Maja Durlen)

100 POSTO RUČNI RAD

Njezine mašne koje podižu cijeli stil i imidž odavno su prešle okvire samo modnog detalja. Maja ih doživljava, kako kaže, kao ”final touch” i kreativan su odgovor u dekoraciji prostora.

Mogu poslužiti i kao ukras za božićno drvce te kao raznorazne dekoracije za stan. Prva mašna koju je izradila nastala je od cjepanice za ogrjev od drveta starog preko 100 godina, od kojeg je, otkriva Maja, početkom prošlog stoljeća sagrađen kokošinjac.

Bilo mi je žao baciti ga u vatru da izgori, a kad se uklonila velika većina oštećenih dijelova, ostala je mala, tanka “šnita” – idealna za oblik mašne. Između ostalog, volim drvo jer svaki komad ima neku svoju posebnost, izgled i priču.

Maya loves Mr Bowtie (Foto: Maja Durle)

Mašne izrađuje od hrastovine koja je sušena više od 30 godina na obiteljskom tavanu, ali ima i onih koje su nastale od odbačenih grana borovine s hrvatskih plaža. U izradi nastoji koristiti tipične hrvatske vrste budući da mašne same po sebi suvenir koji simbolizira Hrvatsku. Zanimljivo je i kako sam kupac može sudjelovati u kreiranju mašne iz svojih osobnih i sentimentalnih razloga. Potrebno je samo da donese svoj komad drveta i mašna može ostati vječna uspomenu.

Drvene mašne Maya loves Mr Bowtie su drukčije od ostalih jer su hrvatski proizvod koji je 100 posto ručni rad. Izrađuje se bez uporabe strojeva te se čak i bruse ručno. Cjelokupna proces je dosta zahtjevan jer je potrebna koncentracija i vješte ruke.

Ako napravim samo jednu malu grešku, mašnu mogu baciti jer “nije dovoljno savršena”. Postoje tri razine procesa. Prvo je obrada, koja po potrebi uključuje i paljenje drveta, zaštita i poliranje; potom izrada i šivanje trake te priprema ambalaže, melema za održavanje drveta, etikete.

Maya loves Mr Bowtie (Foto: Maja Durlen)

2U1 KOLEKCIJA

U ruke kupca gotova i zapakirana 2u1 mašna može stići najranije za pet do šest sati. Mogu se nositi na dvije strane, a budući da ih želi približiti što većoj skupini potencijalnih ljubitelja drvenih mašni, izrađuje ih u nekoliko varijanti.

Iz tog razloga su u ponudi mašne od drva prirodne boje s vidljivim godovima, ali i od paljenog drva, dodatno četkanog kako bi se naglasila tekstura. Kolekcija se sastoji od muške linije Mr Bowtie (koje mogu nositi i žene), ženske Mrs Bowtie i Mr Cro linije s izvorno hrvatskim motivima.

Mašne su prikladne za sve dobne skupine i odličan su poklon za razne prigode. Na tržište će uskoro stići i 3u1 ženska linija Miss Bowtie. Riječ je o zanimljivoj i unikatnoj kolekciji koja će se moći nositi kao narukvica, traka za kosu ili ogrlica/choker te kolekcija za kućne ljubimce. Zaposlena Maja trenutačno radi na dječjoj liniji mašnica Maya loves Mr Bowtie Junior.

Nisu samo mašne unikatne i savršeno izrađene do najsitnijih detalja. Posebna pozornost posvećena je i ambalaži u koju su mašne pakirane.

DOMAĆE I INOZEMNO TRŽIŠTE

Kutije, koje su također ručni rad Kartonaže Hudetz, najstarijeg zagrebačkog obrta te vrste s tradicijom dugom stoljeće i pol, nagrađenog za očuvanu tradiciju obiteljskog obrtništva. Posebne kutije odnose se na VIP pakiranje koje su također u potpunosti ručni unikatni rad.

Uz svaku mašnu u paketu dolazi i domaći melem od pčelinjeg voska i maslinovog ulja. Vlasnik mašne uz pomoć njega može dodatno zaštiti svoj (modni) ukras, istaknuti sjaj, boju i teksturu.

Mašnice se mogu kupiti preko Maya loves Bowtie Facebook stranice te u Kavalir shopu i PMS galerijskom prostoru u Zagrebu.

Uskoro će biti dostupne u čak dvije galerije u Njemačkoj. Odnedavno su u prodaji i na Etsy stranici, a cijena je, kaže Maja, za inozemno tržište nešto veća.

Maya loves Mr Bowtie (Foto: Maja Durlen)

IZVOR: ZADOVOLJNA.DNEVNIK.HR

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pratite nas na Instagramu