Categories Business

Klapa Intrade oduševila Trg Fašničkih velikana i pokazala svu čar dalmatinskog klapskog pjevanja i prepoznatljive dalmatinske šansone

Drugi petak 192. Samoborskog fašnika u potpunosti se uklopio u ovogodišnji slogan Fašnika “Sve operi na Srakinoj rivijeri”, jer sve je bilo u znaku mora, juga, dalmatinske pjesme. Glavni “krivac” za sve bila je Klapa Intrade, koja je ne samo napunila glavni samoborski trg, već svojim koncertom najavila vrlo uzbudljiv i zanimljiv vikend Samoborskog fašnika. Poznatim hitovima Tomislav Bralić i njegova klapa još jednom su se potvrdili kao jedan od najpopularnijih vokalnih sastava u Hrvatskoj, a dvosatnim nastupom oduševili su sve posjetitelje i goste Fašnika.

Program u petak započeo je u 18 sati nastupom benda Rockfeleri, koji je zabavnim pjesmama zagrijao publiku na glavnom fašničkom trgu. Nakon glazbenog nastupa na pozornicu su se popele maskirane grupe samoborskih ustanova, udruge, klubovi, a onda je uslijedio spektakl. Samoborski likovi, Sraka, Princ, Fiškal i Sudec zavladali su pozornicom, svojim humorom pobrisali pod svim neistomišljenicima i prizvali maskirane grupe na pozornicu. Grupe su priča, maske za sebe. Dovoljno kreativne, a opet jedinstvene u svojoj ludosti i želji da pokažu zašto je Samoborski fašnik mjesto o kojem se priča i kada svi šute. A na Fašniku se rijetko šuti, pjesma, fešta, puno zabave i dobrih vibracija samo je dio fašničkih kreacija.

Da, da i subota na 192. Samoborskom fašniku ponovo će ispuniti cijeli dan i svojim programom razveseliti sve koji odluče posjetiti Samobor. Jer potaknut činjenicom da Slobodna Fašnička Republika službeno nema svog predstavnika na Zimskim olimpijskim igrama u Koreji, vrhovni fašnički vođa, Njegova veličanstvenost Princ se uzJongUnio i u suglasju sa svojom družicom Srakom odlučio: Olimpijski duh nek vlada i med fašničkim pukom, subota, 10. veljače nek na 192. Samoborskom fašniku bude sportski i športski dan!

Maskirani mališani u subotu od 11 sati u čast našoj Sraki mogu trčati Srakotrk ulicama centra Fašničke Republike. Neće biti nošenja štafete, ali se od malih sportaša očekuje da prate kartu koju su im pripremili suorganizatori trke iz OK Japetić.  Druga etapa subotnjeg sportskog dana sprema se na i oko klizališta kod Centra za mlade, u bivšoj vojarni. Tamo će se poslijepodne, od 15 sati, moći odmjeriti vještine u Metloboju i Kraflingu, tradicionalnim fašničkim disciplinama za koje od ove godine traje i lobiranje da ih se uvrsti u službeni Olimpijski program 2022. godine. Pravila su jednostavna: za Metloboj treba staviti masku, navući klizaljke, uzeti metlu u ruke i sa svojom ekipom potrpati pak što je više puta moguće u mrežu protivnika. Krafling je, pak, još jednostavniji; treba staviti masku, po potrebi navući klizaljke, primiti vinski demižon u ruku i šibnuti ga što bliže velikoj krafni na centru klizališta. Ni kod jedne od fašničkih sportskih disciplina nema straha od diskvalifikacije zbog dopinga, dapače, on se i preferira, zato su i otvorene prijave svima na licu mjesta.

Zato trk, sklek ili čučanj i pravas Samobor. Na sportsko-fašničkoj suboti u Samoboru pronađite u olimpijca u sebi koji će svoj “Pjongčang trenutak” doživjeti bez potrebe da mijenja vremenske zone, žestoko trenira i plače ako na terenu ne prođe sve kako treba, jer u Slobodnoj Fašničkoj Republici Samobor je ionako Princ Fašnik pobjednik svih disciplina pa dođite i budite drugi! I drugačiji. Navečer svi na Slavonske Lole, jer Fašnik nakon Dalmacije, ugošćuje i Slavoniju, jer svima po zasluzi, a na Fašniku su svi dobrodošli, samo da su nasmijani, maskirani i ambasadori dobre volje. Ništa drugo se na Fašniku ne priznaje!

FOTO: EDIN TUZLAK/KLINKA PR

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pratite nas na Instagramu